Vinresa 17-21 maj är fullbokad!

Äntligen är vi gång igen och det känns oerhört kul att kunna erbjuda denna vinresa. tillsammans med världsmästaren Ulf Palmnäs! Den är nu fullbokad. Men det kommer fler tillfällen….

Fråga, skicka efter komplett program eller boka via maria@hansby.fr

Vinresa till Languedoc 17 – 21 maj

        

Tisdag 17 maj

Vi träffas på Montpellier Aeroport 16.30

Gemensam resa (ca 1 timme) i minibuss till Murviel les Beziers och Chateau de Murviel www.chateaudemurviel.com

19.30 Välkomstmiddag på slottets innergård

Ett feodalt slott från mitten av 1100-talet. Byggt som sig bör i cirklar och med gränder som snirklar sig ner mot byns Circulade (genomfartsgatan).Det byggdes av King Aragon och har överlevt hundratals år av krig och invasioner.  

Under århundraden har slottet genomgått många renovationer, bl.a byggdes balsalen med dekorativa väggmålningar.

Under 1700-talet bodde här markisen av Spinola, född I staden Pezenas några mil härifrån. Hans andra hustru Gabrielle var mycket bestämd men också väldigt omtyckt av invånarna. Hon älskade vin och beordrade en leverans i veckan av Chateau Coujans bästa vin. Familjen Guy som fortfarande äger vingården, hittade för ett antal år sedan beställningar från markisinnan. Självklart fick hon ge namnet till ett av deras viner.

Idag är slottet uppdelat i tre delar, hotellet, le maire (borgmästeri) och kyrkan.

2018 köptes slottet av Jocelyn Falzon som under 2,5 års tid renoverat det tidsenligt och skapat en oas på toppen av byn. Här finns 8 lyxiga slottsrum, varav några ligger i tornet, en härligt skuggig innergård och en frukostmatsal i den gamla balsalen. Den mäktiga trappan från 1400-talet upp till rummen ger en känsla av medeltid.

Men var lugn, allt är moderniserat och lyxigt .

Onsdag 18 maj  

08.30     Kort rundvandring i byn. För dom som så önskar träffas vi utan för slottsporten.  Man kan välja att ligga kvar i sängen eller njuta av utsikten från slottets terrass

10.00     Regions viner och druvor med Ulf Palmnäs! Vinprovning på slottets gårdsplan där vi testar de druvor som är typiska för regionen 

13.00 Lunch Le St Barths (superfärska ostron och musslor i riktigt avslappnande miljö) https://www.lestbarth.com

15.30 Domaine de la Dourbie – Utsedd till ÅRETS VINGÅRD 2021

En bild som visar text, utomhus, himmel, träd

Automatiskt genererad beskrivning” För sina härliga viner som återfinns på många Michelinrestauranger, för sitt miljöengagemang och biodynamiska vintillverkning och för sitt samhällsengagemang, där delar av intäkterna går till autistiska barn, som har det extra svårt under den pandemi som vi upplever! ”

Domaine de la Dourbie är beläget på den västra stranden av floden l’Herault,och skapades 1781 då det också fick sitt namn. La Dourbie, den lilla floden, passerar genom vingården innan den rinner ut i l’Herault. 2003 togs den över av nya ägare som har moderniserat och restaurerat både vingården och caven.

Vingården har 32 hektar mark och här odlas biodynamiskt enligt Agriculture Biologique, direkt runt gården och på en högplatå omgiven av garrigue och med ett eget mikroklimat vilket ger en egen karaktär till vinerna.

Gården exporterar till många stjärnrestauranger i Europa och har nyligen blivit utvald som en av de enbart 200 vingårdar  som får leverera till stjärnkrogar i Frankrike. En stor utmärkelse och som ett riktigt bra betyg för gården. ( Producteur Artisan de Qualite av College Culinaire de France )

19.30 Middag i grannbyn. Restaurang Chez les Amis

 Hotell och restaurang som drivs av svenskarna Magnus och Outi. Outi är fiskkock (men lagar allt mat med känsla) och Magnus serverar tillsammans med sin personal. Vid bra väder sitter vi utomhus i trädgården.

Torsdag 19 maj

10.00  Domaine  Clos Bagatelle

Domaine Clos Bagatelle betyder ” liten domän ”. Det var under renässansen som den här termen gav sitt namn åt denna vingård i  Saint Chinian.1623 var det år då Pierre Mercadier köpte en plott och planterade sina första vinrankor. 1963 togs gården över av Christine Deleuze  mor.

Gården ärvs alltid från mor till dotter och idag drivs den av Christine själv och Marie, Christines dotter, utbildar sig för att ta över en dag.

Dom köper ständigt nya vinfält på ganska stort avstånd från själva gården för att kunna skapa varierande viner med många olika druvor. Subtila och elegant viner som ger mersmak!

Gården tillhör en av de mer välkända och omskrivna i regionen och det var också till denna gård som deltagarna på Vin-VM 2018 åkte på sin lediga dag. Och ytterligare en gång 2021!

11.30 Lunch som dukas upp på gårdsplanen bland vinfälten. Medelhavsmeny och vin från vingården

15.00 Chateau Coujan

En bild som visar träd, utomhus, väg, växt

Automatiskt genererad beskrivningFlorence Guy, La Grande Flo, finns nästan alltid på plats. Gården ligger på gammal havsbotten och fossiler och koraller utgör en stor del av jordmånen. Detta skapar en perfekt dränering och en mark som lämpar sig för många högkvalitativa druvsorter. Vinerna återfinns över hela Europa, Canada och USA.  Chateau Coujan var en av de första i Languedoc som fick sin certifiering som ekologisk. Vinerna kännetecknas av att har mycket kropp och finess. Här hittar vi också vinet Gabrielle de Spinola.

Lite ”bättre” år gör man paradvinet L´ille de Coraille som växer på fossilmark under svåra förhållanden.

Gården är också känd för sina mer än 30 ”vilda” påfåglar, som kom till gården för 70 år sedan. För att inte nämna alla gallo-romerska lämningar, bevattningssystem från romartiden och fantastiska mosaiker som upptäcktes när en parkeringsplats skulle byggas för några år sedan. Och den romerska  gravplatsen i kapellet på gården. Som ett arkeologiskt museum! Den romerska mosaiken från en 2000-åriga villa finns idag uppsatt inne i caven.

19.30 Middag Picamandil. Genuin tapasrestaurang med lummig trädgård där vi får in en aldrig sinande ström av smårätter. Restaurangen har specialiserat sig på traktens kvalitetsviner. 

 Fredag 20 maj

En bild som visar träd, utomhus, himmel, hus

Automatiskt genererad beskrivning10.00  Domaine de Viranel

Gården är som så många andra i regionen flera hundra år gammal och har gått i arv över många generationer sedan 1551. Den består idag av 98 hektar I dagsläget tillverkas här 11 olika viner. Odlingsmetoden som används syftar till att bevara kvaliteten på marken. Här finns rester av en Gallo-Romansk villa och det hus man idag bor i, dateras tillbaka till 1911 och är dekorerad med en Bacchic fresk, som visar att släkten alltid haft en tradition av vintillverkning och fest. Bröder Bergasse äger och driver gården.Nicolas studerade agronomi i Toulouse och har och jobbat på olika platser i världen för att se olika sidor av vintillverkning. Hanär den av bröderna som driver odlingen. Arnaud är marknadsansvarig och ansiktet utåt.

”Today, working together, we’re writing a new chapter in the story of Viranel. We like to think that by combining our skills, energy and enthusiasm with the heritage that’s been handed down to us, we can bring something new to the table.”

Vi anordnar en lyxig Piqnique med vin vid floden L´Orb. 

När vi ätit vår lunch och vilat (badat) så vänder vi hemåt till hotellet.

Ledig eftermiddag.

 Ca 14.00 För de som vill åker vi in till Beziers för en rundvandring i gamla stan med sina små butiker, caféer och restauranger, paradgatan Paul Riquet med sina plataner, marknader och det nyanlagda torget, den mäktiga katedralen osv.

20.00 Middag på Pica Pica. https://www.pica-pica.fr/

Michelinkrog i Beziers centrum. Är det bra väder börjar vi med en drink på torget.

Ikväll intar vi en riktigt höjdarmiddag som du länge kommer att minnas

 Lördag 21 maj

09.00 Pezenas marknad.

Vi checkar ut och tar med bagaget i bilen till den kända antikvitetsstaden Pezenas. Här är stor marknad med ” allt” på lördagar. Vi måste vara på plats före 10.00 för att få parkering och för att kunna uppleva marknaden innan det för fullt.  Väljer du att besöka antikvitetsgatan mitt i stan är detta också ett perfekt val.

12.30 Lunch i Pezenas på Chez Hansi. Här serveras en mycket vällagad fransk meny 

Kl. 14.30 åker vi till Montpellier och flyget. Är på plats strax ca 15.00 så du har gott om tid att checka in och ta en kaffe i restaurangen

Om du valt att stanna kvar i Languedoc några extra dagar kör vi dig istället tillbaka till hotellet

Fakta:

I priset ingår:

 • 4 nätter på lyxiga Chateau de Murviel , i dubbelrum med frukost 
 • Alla luncher och 3 rätters-middagar inkl. viner 
 • 7 vinprovningar och besök på 4 vingårdar. (Vid önskemål kan vi säkert besöka fler)
 • Transport t.o.r Montpellier Aeroporte
 • Transporter under dagarna
 • Parkering -och motorvägsavgifter 
 • Guidning 

De viner från området som vi provar kan ni också beställa på plats och få levererade direkt till er dörr via DHL

Du bokar resan via mail till adressen nedan . (med reservation för vad som kan hända inom virusvärlden). Minimum 6 personer

Har du frågor använder du samma mailadress!

Väl mött i vår soliga del av världen

Maria & Kjell Hansby

maria@hansby.fr, +33 647 001299       SAS La Maison Hansby.   www.lamaisonhansby.com

 

Vi gör ett uppehåll under 2020-21


Program 2019  FULLBOKAT

13–17 april 2019

Vi är glada att än en gång kunna presentera ett event i vinets tecken tillsammans med Ulf Palmnäs, som 2017 grep årets förstaplats under VM i blindprovning, tillsammans med det svenska laget.

Under långhelgen i april 2019, kommer ni att bo på det mycket trevliga Boutiquehotellet Garrigae Distillerie, mitt i hjärtat av antikvitets- och marknadsstaden Pézenas. Hotellet är känt för sina välkomnande tema-rum och sin utsökta restaurang. Dessutom med den extra lyxen med ett härligt SPA, som du har fri tillgång till som gäst. Önskar du behandlingar så kan detta bokas separat på hotellet.

Tidiga kvällar kan man även tillbringa i trädgården, i poolen eller på rummets terrass. Eller kanske ta en promenad i dom stenbelagda gränderna i gamla stan eller runt den lilla affärsgatan, med alla sina fina butiker.

http://www.distillerie-de-pezenas.garrigae-resorts.fr/en/page/68.Services-access.html

Lördag 13 april kl. 19.00

Eventet börjar med en ápero på hotellets härliga terrass där vi serverar årgångs Blanquette från Limoux, och hälsar alla välkomna med en kort presentation av regionen Languedoc. Vid 20-tiden drar vi oss ner till hotellets restaurang där vi serveras en 3-rätter meny med väl valda viner.

Söndag 14 april

08.45       Efter frukosten börjar äventyret. Det bär av söderut längs med medelhavskusten utmed etanger och kuststäder.Resan tar oss nästan ner till spanska gränsen. Här i Argeles-sur-Mer, ligger slottet Chateau de Valmy, välkänt för sina viner och sin lyxiga vackra miljö med bedårande utsikt över Medelhavet.

Chateau Valmy ägs och drivs idag av familjen Carbonell som inte har sparat på någonting, varken vad gäller slottet eller vingården. Vi kommer att mötas av Madam Carborell och Anatione Verniaut, som också kommer att äta lunch med oss.

Här produceras 10 olika viner samt 2 sötare dessertviner.

http://www.chateau-valmy.com/en/

10.30       Vingårdsbesök med tillhörande vinprovning av alla slottets viner

12.00        Lunch på La Table de Valmy. Vi blir serverade en två-rätters meny med vin och kaffe. Har vi tid efter lunchen besöker vi slottet

ca14.30   Vi återvänder till Pézenas och lite rast och vila, bad i poolen eller promenad i staden.

18.00        Vinprovning, Vita Viner under professionell ledning av Ulf Palmnäs.

20.00         3-rätters middag med vin på hotellets restaurang.

 

Måndag 15 april

10.00              Efter frukost blir det en druvprovning av typiska druvor från Languedoc med de blådruvor som ingår i AOC St. Chinian och det för området, typiska vita druvorna. Det bli också en lektion i spotteknik!

12.00              Vi åker till Domaine Sainte Cecilé du Parc där det blir tapaslunch och en alltid mycketuppskattad vinprovning under ledning av Christine Mouton-Bertoli, gårdens ägare och vinmakare, som ingående kommer att berätta om gården och sina medalj-prydda viner. Christine tar oss med in i ”caven” och ut på vinfälten.

Är vädret fint hålls vinprovning på Christines terrass, under en pergola av blåregn och utsikt över kullarna i regionen. www.stececileduparc.com/

15.00             Vi återvänder till hotellet, en resa på 10 minuter. Tillfälle till besök i byn eller rekreation på hotellets SPA alt. pool.

18.00            Vinprovning Röda viner, del 1 under professionell ledning av Ulf Palmnäs

 20.00             3-rätters middag med vin på hotellets restaurang

 

Tisdag 16 april

09.00                Efter frukost börjar dagen med ett kortare stadsbesök i den lite större grannstaden Béziers. Vi promenerar genom gamla stan och upp till Cathédrale Saint-Nazaire de Béziers. Härifrån ser vi omgivningarna med Montagne Noir, Canal de Midi, Les neuf écluses de Fonseranes. Är vädret klart ser vi Pyrenéernas mäktiga bergskedja. Stannar kanske till på ett litet café.

11.15               Vi beger oss till det närliggande Chateau de Perdiguier där det blir ”gourmetprovning”, dvs. vinprovning tillsammans med regionens produkter. Här bjuds på skinka, patéer, korvar, oliver, olika ostar, honung, marmelader och bröd inne i La Cave, bland vintunnor och gamla betongtankar.

Vi kommer att välkomnas av Samuel, som är slottets egen expert, både på viner och slottets mäktiga historia. Här finns mycket hemligheter som Samuel gärna delar med sig. Har vi tur får också hälsa på det vänliga spöket Guillaume i slottstornet.

Samuel har alltid mycket att berätta, det är många viner att prova och mycket godsaker att äta, så räkna med hemresa vid ca 15.00 tiden.

http://www.domaineperdiguier.com/ElementsRubrique.aspx?SITE=FERRACI&RUB=161&MP_SS_RUB=FILT&MP_ELT=DETAI&PAGE=1&Lang=FR

15.30                Vi återvänder till hotellet. Tillfälle till besök i byn eller rekreation på hotellets SPA alt. pool

18.00                Vinprovning av Röda viner, del 2 under professionell ledning av Ulf Palmnäs

20.00                 Avslutningsmiddag med 3-rätters och vin på hotellets restaurang

Onsdag 17 april

Frukost och utcheckning från hotell

Fakta

Pris för hela paketet: 995€!      

I priset ingår:

 • 4 nätter i dubbelrum på Boutique hotel Garrigae Distillerie i Pézenas, inkl. frukost
 • Välkomstmiddag med champagne på lördag kväll
 • SPA
 • Alla luncher
 • 3-rättersmiddagar med vin, sön- tis
 • Besök och guidning på vingårdarna
 • Ulfs dagliga vinprovningar med exceptionella kunskaper inom vinvärlden
 • Transport under alla dagar
 • Dessutom har vi 300 soldagar!

Transport från flygplats i Montpellier (Air France, KLM – varje dag) eller järnvägsstation / flygplats i Beziers (Ryan Air, tisdag och lördag) till självkostnadspris.

Tillkommer :

 • Resekostnad till och från Frankrike samt eventuella övriga önskningar vad gäller mat och dryck utanför programmet.
 • Enkelrumstillägg: 52€/ natt

 

Viner

Tänk på att det i Languedoc fortfarande är ”gratis ” att prova vin på vingårdar. Det finns inga krav på att handla, men vinbonden förväntar sig att få sälja viner efter en vinprovning.

De viner från området som vi provar kan ni alltså köpa och få levererade direkt till er dörr via DHL.

Vi kommer också att göra ett specialpaket på de 12 viner från området som vi kommer att ha på de tre kvällsprovningarna. Dessa kan köpas till ett rabatterat specialpris enbart i samband med dessa dagar.

Du bokar via mail till adressen nedan och gärna före 31 januari 2019. Anmälan är bindande fr om 1 feb 2019.

Evenemanget kommer att genomföras om minst 6 personer bokar före detta datum.

Det är många som anmält sitt intresse, så att det är först till kvarn som gäller!

Väl mött i vår soliga del av världen

Maria & Kjell Hansby

SAS LA MAISON HANSBY

www.lamaisonhansby.com

kjell@hansby.fr

+33 6.76.25.92.17