Världsmästarvecka med Ulf Palmnäs 16-21 maj 2020

 

Bo som en kung och drick och ät som en drottning …

 upplev vinerna från Languedoc– Roussillon

tillsammans med vår egen världsmästare Ulf Palmnäs

16–21 Maj 2020

 

Vi är så glada att för 4:e gången kunna presentera ett event i vinets tecken tillsammans med Ulf Palmnäs, som 2017 grep första plats under VM i blindprovning, tillsammans med det svenska laget.

Under veckan kommer ni att bo på det lyxiga slottet La Villa Guy mitt i hjärtat av Frankrikes äldsta stad, Beziers. Förutom slottets historia inom vinvärlden sedan början av 1800-talet, finns här fantastiska designade rum, en stor privat park, inbjudande swimmingpool, SPA, gym och alltid lika trevlig personal.

Här bor man verkligen som en kung! Läs mer…  www.lavillaguy.com

Efter önskemål har vi också förlängt resan med 1 dag vilket innebär mer upplevelser och mer vinprovningar.  

Är du intresserad av viner från La Clape och  Roussillon, några mil söderut, kan vi hjälpa dig att boka besök och boende här, före eller efter vår event med Ulf.

Pris per person : 1155€. t om 31 januari 2020

 

 

Program

Lördag 16 maj(ankomstdag)

20.30 (tiden kan ändras beroende på ankomsttider)

Vi börjar med en ápero på slottets terrass och hälsar alla välkomna med en kort presentation av regionen Languedoc samt veckans program.  Pga. av olika ankomsttider så är kvällen fri, men självklart rekommenderar vi någonstans att äta för er som är hungriga.

 Söndag 17 maj

09.00                   Domaine Vieux Chai

Hämtning på hotellet Det bär av en bit upp i bergen för en vinfältsvandring med Sophie Miguel, vinbonde på den fantastiskt lilla fina vingården Domaine Vieux Chai i den romantiska byn Ceps.

Sophie tar oss med på en promenad över sina vinfält och förklarar jordmån, växlighet, olika druvor. Halvvägs stannar vi till i deras Cave och får smaka på vin direkt ur tunnan. Här får vi känna skillnad på olika mognadsgrader och druvor. Tillbaka till gården provar vi alla vinerna tillsammans med en workshop av de mest förekommande dofterna i områdets garrigue, alla örter och kryddor som växer i markerna.

13.00                   Lunch på Vieux Chai tillsammans med Sophies viner

 15.00                    Efter lunch åker vi över nationalparken, via Rouqebrun till den tusenåriga byn Murviel les Beziers. Här har vi vårt hus. Om vädret tillåter går vi en promenad genom de gamla gränderna upp till slottet med sin hänförande utsikt.

16.00                    Provning 1 med Ulf Palmnäs. Druvprovning med detypiska druvorna som finns i området, deras  dofter och smaker. Totalt 5 röda och 3 vita (vi får också lära oss en del om spotteknik)

17.00                    Barbecue och middag i vår trädgård/ altan med viner från Domaine  de Fontanelles. Besök av vinbonden Tierry Tastu!

Ca 21.00               Hemfärd till hotellet

 

Måndag 18 maj 

9.15 Vi hämtar vid hotellet och tar oss till….

10.00                  Domaine Viranel 

Gården är som så många andra i regionen flera hundra år gammal och har gått i arv över många generationer sedan 1551. Den består idag av 50 hektar som man delar med garrigue och olivträd.

Bröderna Nicolas och Arnaud Bergasse äger och driver det hela. Nicolas studerade agronomi i Toulouse och har sedan rest och jobbat på olika platser i världen, som Peru, Nya Zealand, Sydafrika, Chile och Kalifornien, för att se olika sidor av vintillverkning. Han är den av bröderna som driver odlingen på gården med Arnaud är marknadsansvarig och ansiktet utåt.

”Today, working together, we’re writing a new chapter in the story of Viranel. We like to think that by combining our skills, energy and enthusiasm with the heritage that’s been handed down to us, we can bring something new to the table.”

Ett av vingårdens rödvin,”V”har valts till det 13 bästa i världen! Man har fått otaliga priser i Frankrike och vunnit första pris fyra år i rad i Paris för ett av sina vita viner

 

12.30 Lunch på Café Nouvelle

 14.30                  Ch. Coujan

Familjen Guy tog över gården 1868 och den drivs nu av femte generationens vinbonde Florence Guy. Gården ligger på gammal havsbotten där fossiler och korall utgör en stor del av jordmånen. Detta skapar perfekt dränering och en mark som lämpar sig för många högkvalitativa druvsorter. Gården odlar enbart ekologiska viner. Vinerna återfinns på restauranger spridda över hela Europa och USA.

Gården är känd för sina mer än 80 vilda påfåglar och för de gallo-romerska lämningar och fantastiska mosaiker som upptäcktes när en parkeringsplats skulle byggas för några år sedan

16.00                     Tillbaka vid hotellet och möjlighet att vila, simma eller upptäcka Bezier med sin stora katedral, gamla stan,  parker och alléer, butiker och caféer.

18.30                 Vinprovning 2: Vita viner i 2 grupper, under professionell ledning av Ulf PalmnäsVi provar 6 olika viner med olika druvor eller druvblandningar, olika typer och även olika prisklasser. Vi försöker koppla vinerna till olika druvor vi testade första kvällen.

20.00                   3-rätters middag på La Villa Guy med mat från restaurant Chez Amis

 

Tisdag 19 maj

09.00 Vi hämtar upp vid hotellet

10.00                    Domaine de la Dourbie

Domaine de la Dourbie är beläget på den västra stranden av floden l’Herault. Gården är från 1781 då det också fick sitt namn La Dourbie, den lilla floden, som passerar över vingården innan den rinner ut i l’Herault.

Vinet har alltid varit en passion för vingårdens ägare och 2003 togs den över av nya ägare som har moderniserat och restaurerat både vingården och caven. Här plockas allt manuellt. Vingården har 32 hektar mark och här odlas biologiskt enligt Agriculture Biologic, 20 hektar direkt runt gården och 12 hektar på en högplatå omgiven av garrigue och med ett eget mikroklimat. Vinet levereras idag till 3-stjärniga krogar runt om i världen!

12.30                   Lunch på restaurang i marinan i Marsellian, med magiskt läge vid L´Etang de Thau. I denna lilla by hittar vi tillverkningen av vermouthen Noilly Prat, som bl.a. ligger till grund för den berömdaJames Bond drinken

 14.30                    Besök på Noilly Pratmed guidning på svenska. Vi får skapa vår egen drink och sjunka ner en stund i deras Innergård (Cour) och bara njuta.

18.30                  Vinprovning av Röda viner, under professionell ledning av Ulf Palmnäs

Provning 3 Röda viner, i 2 grupper med olika druvor eller druvblandningar, olika typer och även olika prisklasser. Vi försöker koppla vinerna till olika druvor vi testade första kvällen.

20.00                   3-rätters middag med vin, på en trevlig restaurang i Beziers

 

Onsdag 20 maj

09.00                Vi hämtar vid hotellet

09.45                  Domaine  Sainte Cecile du Parc

En nyare vingård på gammal mark med gamla vinplantor och en stor historia. Christine Mouton Bertoli och hennes man köpte gården för 15 år sedan och har byggt nytt, byggt till och renoverat allteftersom kassan tillåtit. Vinkällaren är helt nybyggt och planer för en stor provningslokal på taket med utsikt över bergen och havet finns sedan starten. Bostadshuset är nybyggt i gammal stil och bara med perfekta material för regionen. Att få lyssna till Christines berättelser och visioner förgyller en stor del av besöket. Här odlas bara ekologiska druvor.

12.00               Lunch i Pezenas

Passa på att besöka den välkända staden med sina små fina antikvitetsbutiker och mysiga gränder inne i gamla stan.  Här kan du botanisera bland massor av butiker, caféer, restauranger etc.

 15.00                  Domaine Savary de Beauregard

I byn Montagnac har fem generationer vinproducenter utvecklat denna familjegård till vad den är idag.Med lera/kalkstensjord och med en härlig blandning av havsbris och nordanvind, skapas här ett mikroklimat som är perfekt för vinerna. Lägg till detta, druvor som får bada i solsken, så har man de bästa förutsättningar. Christophe Savary förvaltar de traditionella metoderna kombinerat med dagens krav i miljöhänseende.Här i området odlas också druvan Picpoul de Pinet, och gården är en av de stora producenterna av vinet Picpoul Blanc.

 18.30               Vinprovning av Röda viner, under professionell ledning av Ulf Palmnäs

  Provning 4 Röda viner, i 2 grupper med olika druvor eller druvblandningar, olika typer och även olika prisklasser.  Även denna gång kopplar vi vinerna till olika druvor vi testade första kvällen. Denna provning bjuder på riktigt högklassiga viner parade med en utvald middag.

 20.00                Avslutningsmiddag med 3 rätter och vin

 

Torsdag 21 maj

Frukost  

10.00 Avslutande träff

11.00 Utcheckning från hotell, Transfer vid behov.

 

För dig som så önskar finns möjlighet att förlänga vistelsen på egen hand och stanna ytterligare några dagar över Kristi Himmelsfärdshelgen. Önskar du stanna kvar på hotellet meddela detta i god tid så kan vi hjälpa dig att boka.

Vill du, efter veckan, på egen hand åka vidare lite söderut och upplevda La Clape och Roussillon så kan vi hjälpa dig att boka besök och boende.  La Clape är det minsta vindistriktet här och ligger på en klippa mellan Narbonne och Medelhavet. Här kan du besöka den välkända gården Domaine de l’Hospital, som ägs av Gerard Bertrand eller varför inte granngården Domaine Ricardelle.

Ytterligare några mil söderut ligger slottet Ch. Valmy med sina fantastiska viner, sitt lyxiga B & B beläget i  själva slottet och sin gourmetrestaurang. Ett måste för en vinälskare.  Ch Valmy

I denna genuina del av Frankrike finns förutom vin och traktens alla regionala produkter, en rik och mycket gammal kultur med befästa städer, slott och arkeologiska utgrävningar eller 25 mil sandstrand om sol och bad lockar. Vi ger dig gärna tips!

 

Fakta

Pris per person: 1155€.

I priset ingår:

 • Transfer från Beziers. alt Montpellier flygplats 16 och 21 maj (vid behov)
 • 5 nätter – del i dubbelrum på lyxiga hotell La Villa Guy i Beziers, inkl. frukost
 • Välkomstdrink på lördag kväll
 • 4 luncher med vin, söndag-onsdag
 • 4 middagar med vin, söndag-onsdag
 • Vingårdsbesök, vinfältsvandring och guidning på vingårdarna
 • Besök och guidning på Noilly Prat
 • Dagliga kurser och vinprovningar med Ulfs exceptionella kunskaper inom vinvärlden inkl. alla viner
 • Transport och motorvägsavgifter under alla dagar

Tillkommer:

 • Resekostnad till och från Frankrike samt eventuella övriga önskningar vad gäller mat och dryck utanför programmet.
 • Transport till Beziers flygplats, lördag 23 maj (om detta blir aktuellt) till självkostnadspris, då vi enbart hyr buss under själva eventet

 För att eventet ska kunna genomföras måste vi ha minst 8 deltagare.

 

 Viner

Tänk på att det i Languedoc fortfarande är ”gratis ” att prova vin på vingårdar. Det finns inga krav på att handla, men vinbonden förväntar sig kanske att få sälja viner efter en vinprovning. Det är ett sätt att visa sin tacksamhet till vinbonden.

Ni kommer att uppleva att det är fullt korrekt att spotta under en vinprovning om ni så önskar. Vinbonden tar definitivt inte illa upp! Ingen förväntar sig att man ska svälja allt man testar.

Vinkurser

Vinprovningarna med Ulf syftar till att ge er ytterligare inblick i vinets värld. Ni kommer att prova Langedocviner tillsammans med andra franska viner. Veckans första provning kommer att belysa de typiska druvor som finns i området och vi får lära oss deras typiska dofter och smaker. De tre följande delarna av kursen testar vi vita och röda viner, olika druvor eller druvblandningar, olika typer och även olika prisklasser. I Languedoc finns fruktiga, smakrika och lätta viner, mer strama, komplexa och nyanserade. Man hittar också kryddiga, bäriga eller blommiga viner. En del är friska eller innehåller mer tanniner än andra. Många är runda och lena i smaken. Här finns allt- det som dock är en gemensam nämnare är att de allra flesta viner är biologiska (ekologiska) och tas fram med stor kärlek och utan skadliga kemikalier. Och att regionen går igenom en revolution. Glöm tråkiga bordsviner- här tillverkas idag viner av mycket hög kvalitet!

Förra resan provade vi 52 exklusiva viner (förutom middagar och luncher) – då kan det vara lämpligt att spotta 

Vi kommer också att göra ett specialpaket på de viner från området som vi kommer att ha på de fyra kvällsprovningarna. Dessa kan köpas till ett rabatterat specialpris enbart i samband med dessa dagar.

Välkommen till vår soliga del av världen!

Maria & Kjell Hansby

LA MAISON HANSBY

www.lamaisonhansby.com,     maria@hansby.fr, +33 647 0012 99

Skicka din intresseanmälan till kjell@hansby.fr före 31 januari.

För att eventet ska kunna genomföras måste vi ha minst 8 deltagare.

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!


Program 2019  FULLBOKAT

13–17 april 2019

Vi är glada att än en gång kunna presentera ett event i vinets tecken tillsammans med Ulf Palmnäs, som 2017 grep årets förstaplats under VM i blindprovning, tillsammans med det svenska laget.

Under långhelgen i april 2019, kommer ni att bo på det mycket trevliga Boutiquehotellet Garrigae Distillerie, mitt i hjärtat av antikvitets- och marknadsstaden Pézenas. Hotellet är känt för sina välkomnande tema-rum och sin utsökta restaurang. Dessutom med den extra lyxen med ett härligt SPA, som du har fri tillgång till som gäst. Önskar du behandlingar så kan detta bokas separat på hotellet.

Tidiga kvällar kan man även tillbringa i trädgården, i poolen eller på rummets terrass. Eller kanske ta en promenad i dom stenbelagda gränderna i gamla stan eller runt den lilla affärsgatan, med alla sina fina butiker.

http://www.distillerie-de-pezenas.garrigae-resorts.fr/en/page/68.Services-access.html

Lördag 13 april kl. 19.00

Eventet börjar med en ápero på hotellets härliga terrass där vi serverar årgångs Blanquette från Limoux, och hälsar alla välkomna med en kort presentation av regionen Languedoc. Vid 20-tiden drar vi oss ner till hotellets restaurang där vi serveras en 3-rätter meny med väl valda viner.

Söndag 14 april

08.45       Efter frukosten börjar äventyret. Det bär av söderut längs med medelhavskusten utmed etanger och kuststäder.Resan tar oss nästan ner till spanska gränsen. Här i Argeles-sur-Mer, ligger slottet Chateau de Valmy, välkänt för sina viner och sin lyxiga vackra miljö med bedårande utsikt över Medelhavet.

Chateau Valmy ägs och drivs idag av familjen Carbonell som inte har sparat på någonting, varken vad gäller slottet eller vingården. Vi kommer att mötas av Madam Carborell och Anatione Verniaut, som också kommer att äta lunch med oss.

Här produceras 10 olika viner samt 2 sötare dessertviner.

http://www.chateau-valmy.com/en/

10.30       Vingårdsbesök med tillhörande vinprovning av alla slottets viner

12.00        Lunch på La Table de Valmy. Vi blir serverade en två-rätters meny med vin och kaffe. Har vi tid efter lunchen besöker vi slottet

ca14.30   Vi återvänder till Pézenas och lite rast och vila, bad i poolen eller promenad i staden.

18.00        Vinprovning, Vita Viner under professionell ledning av Ulf Palmnäs.

20.00         3-rätters middag med vin på hotellets restaurang.

 

Måndag 15 april

10.00              Efter frukost blir det en druvprovning av typiska druvor från Languedoc med de blådruvor som ingår i AOC St. Chinian och det för området, typiska vita druvorna. Det bli också en lektion i spotteknik!

12.00              Vi åker till Domaine Sainte Cecilé du Parc där det blir tapaslunch och en alltid mycketuppskattad vinprovning under ledning av Christine Mouton-Bertoli, gårdens ägare och vinmakare, som ingående kommer att berätta om gården och sina medalj-prydda viner. Christine tar oss med in i ”caven” och ut på vinfälten.

Är vädret fint hålls vinprovning på Christines terrass, under en pergola av blåregn och utsikt över kullarna i regionen. www.stececileduparc.com/

15.00             Vi återvänder till hotellet, en resa på 10 minuter. Tillfälle till besök i byn eller rekreation på hotellets SPA alt. pool.

18.00            Vinprovning Röda viner, del 1 under professionell ledning av Ulf Palmnäs

 20.00             3-rätters middag med vin på hotellets restaurang

 

Tisdag 16 april

09.00                Efter frukost börjar dagen med ett kortare stadsbesök i den lite större grannstaden Béziers. Vi promenerar genom gamla stan och upp till Cathédrale Saint-Nazaire de Béziers. Härifrån ser vi omgivningarna med Montagne Noir, Canal de Midi, Les neuf écluses de Fonseranes. Är vädret klart ser vi Pyrenéernas mäktiga bergskedja. Stannar kanske till på ett litet café.

11.15               Vi beger oss till det närliggande Chateau de Perdiguier där det blir ”gourmetprovning”, dvs. vinprovning tillsammans med regionens produkter. Här bjuds på skinka, patéer, korvar, oliver, olika ostar, honung, marmelader och bröd inne i La Cave, bland vintunnor och gamla betongtankar.

Vi kommer att välkomnas av Samuel, som är slottets egen expert, både på viner och slottets mäktiga historia. Här finns mycket hemligheter som Samuel gärna delar med sig. Har vi tur får också hälsa på det vänliga spöket Guillaume i slottstornet.

Samuel har alltid mycket att berätta, det är många viner att prova och mycket godsaker att äta, så räkna med hemresa vid ca 15.00 tiden.

http://www.domaineperdiguier.com/ElementsRubrique.aspx?SITE=FERRACI&RUB=161&MP_SS_RUB=FILT&MP_ELT=DETAI&PAGE=1&Lang=FR

15.30                Vi återvänder till hotellet. Tillfälle till besök i byn eller rekreation på hotellets SPA alt. pool

18.00                Vinprovning av Röda viner, del 2 under professionell ledning av Ulf Palmnäs

20.00                 Avslutningsmiddag med 3-rätters och vin på hotellets restaurang

Onsdag 17 april

Frukost och utcheckning från hotell

Fakta

Pris för hela paketet: 995€!      

I priset ingår:

 • 4 nätter i dubbelrum på Boutique hotel Garrigae Distillerie i Pézenas, inkl. frukost
 • Välkomstmiddag med champagne på lördag kväll
 • SPA
 • Alla luncher
 • 3-rättersmiddagar med vin, sön- tis
 • Besök och guidning på vingårdarna
 • Ulfs dagliga vinprovningar med exceptionella kunskaper inom vinvärlden
 • Transport under alla dagar
 • Dessutom har vi 300 soldagar!

Transport från flygplats i Montpellier (Air France, KLM – varje dag) eller järnvägsstation / flygplats i Beziers (Ryan Air, tisdag och lördag) till självkostnadspris.

Tillkommer :

 • Resekostnad till och från Frankrike samt eventuella övriga önskningar vad gäller mat och dryck utanför programmet.
 • Enkelrumstillägg: 52€/ natt

 

Viner

Tänk på att det i Languedoc fortfarande är ”gratis ” att prova vin på vingårdar. Det finns inga krav på att handla, men vinbonden förväntar sig att få sälja viner efter en vinprovning.

De viner från området som vi provar kan ni alltså köpa och få levererade direkt till er dörr via DHL.

Vi kommer också att göra ett specialpaket på de 12 viner från området som vi kommer att ha på de tre kvällsprovningarna. Dessa kan köpas till ett rabatterat specialpris enbart i samband med dessa dagar.

Du bokar via mail till adressen nedan och gärna före 31 januari 2019. Anmälan är bindande fr om 1 feb 2019.

Evenemanget kommer att genomföras om minst 6 personer bokar före detta datum.

Det är många som anmält sitt intresse, så att det är först till kvarn som gäller!

Väl mött i vår soliga del av världen

Maria & Kjell Hansby

SAS LA MAISON HANSBY

www.lamaisonhansby.com

kjell@hansby.fr

+33 6.76.25.92.17


PROGRAM Oktober 2018

Onsdag 17 oktober kl. 18.00
Programmet börjar med en ápero i den gamla slottsträdgården där vi serveras ostron och årgångs-Blanquette från Limoux och hälsar alla välkomna. Därefter serveras en 4-rättersmeny med viner från en utvald vingård.

Torsdag 18 oktober börjar vinprovning på Chateau St Martin des Champs och framåt lunch drar vi oss till Capestang för en kombinerad vinprovning och lunch på Domaine Moulin Gimié där vi tas om hand av Francois Gimié, vinbonde i 5:e generationen.

Efter det går resan vidare till Béziers, det var här som den stora produktionen av vin i södra Frankrike började. Vi går runt i den mysiga gamla stan med sina små butiker, vinbarer och brasserier. Vi promenerar upp till katedralen med en vidunderlig utsikt över omgivningarna och floden Orb och bron Ponte Neuf.
På seneftermiddagen återvänder vi hem.
Kl. 18.00 håller Ulf vinprovning med vita viner ”Tour de France” med efterföljande 3-rättersmiddag där vi tar med oss en del av det vi provat, en del som vi provat under dagen och en del nytt från gårdar vi inte hinner besöka under dessa dagar.

VärldsmästarweekendFredag 19 oktober börjar vi med att åka till Domaine de Ravanès för en vinprovning av ”Bordeaux viner” från Languedoc, guidade av Marc Benin. Marc har doktorerat i oenologi på universitetet i Bordeaux och använder väl sina kunskaper till fantastiska viner som till och med får högre poäng än kända 1:a Cru-viner. Efter detta blir det Gourmetprovning på Chateau Perdiguier med lunchbuffé. Här finns anor från 1200-talet och mycket kultur och gammal fin historia. Har vi tur får vi hälsa på slottsspöket- Guillaume. Tillsammans med lunchen provar vi gårdens mycket goda kvalitetsviner, ofta i flera årgångar. Kl.18.00 blir det en till vinprovning med Ulf, denna gången röda viner del 1.
Kvällens 3-rättersmiddag är anpassad för dessa drycker och precis som dagen innan tar vi med oss viner från provningen, viner från dagen och lite nytt från andra gårdar.

Lördag 20 oktober.  I dag blir det ett marknadsbesök i antikvitetsstaden Pézenas, tillika Moliéres hemstad. På denna marknad finns allt från mat och blommor till antikviteter och kläder. Vi stannar i ca två timmar och tar oss sedan till Domaine Sainte Cecilé du Parc där vinbonden Christine Mouton-Bertoli tar emot och presenterar sin vingård. Vi kommer att prova hennes eleganta viner tillsammans med en lättare lunch på hennes terrass. Viner som även vissa kända Michelinkrögare tagit till sitt hjärta.

Vid 18.00 blir det del 2 av Ulfs vinprovning ”Tour de France röda” och som brukligt blir det ännu en av dessa fantastiska middagar

Söndag 21 oktober serveras frukost och efter det är det officiella programmet avslutat.

Pris för hela paketet 935 €! – FULLBOKAT hösten 2018.

I priset ingår 4 nätter på Chateau Lignan i dubbelrum. Frukost, alla luncher, alla middagar, alla vinprovningar i huset och på vingårdar och Ulfs exceptionella kunskaper inom vinvärlden, apero med ostron och Blanquette, transport och guidning under alla dagar.

Vi kan också ordna transport från flygplats i Montpellier (Air France, KLM) eller järnvägsstation och flygplats i Beziers ( RyanAir, tisd och lörd ) till självkostnadspris.

Tillkommer gör resekostnad till och från Frankrike samt eventuella övriga önskningar vad gäller mat och dryck utanför programmet.

De viner från området som vi provar kan ni också köpa och få levererade direkt till er dörr via DHL.

Väl mött i vår del av världen

Maria & Kjell Hansby

SAS La Maison Hansby

www.lamaisonhansby.com

kjell@hansby.fr

+33 6.76.25.92.17