Regionen Languedoc

Regionen Languedoc

I Langeudoc trängs vinodlingarna med garrigue, en buskvegetation bestående av lavendel, rosmarin, timjan och salvia, något som också ger en spännande smak åt vinerna.

Languedoc-Roussillon ( Occitanie) är Frankrikes viktigaste vinregion, i alla fall kvantitativt. Mellan 30-40 % av allt vin i Frankrike kommer  från Languedoc-Roussillon.(Occitanie) Denna stora region omfattar idag Gard, Hérault, Aude och Pyrénees-Orientales och mängder med vindistrikt.

Trots att det här finns nästan dubbelt så många vingårdar än i Bordeaux så hör man inte så mycket om vinerna härifrån. 1985 upphöjdes ett stort antal områden till AC-status, vilket bland annat medfört att skördeuttagen begränsats och kvaliteten har därmed höjts. Många vinodlarna ersatte de högavkastande druvsorter som Aramon och Alicante bouschet med kvalitetsdruvor som Syrah och Mourvèdre. Spännande nog har en del innovativa vinodlare återgått delvis till Alicante, men då med en annorlunda odlingsmetod.

Nyplanteringar av druvor som merlot, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, marsanne, viognier och chardonnay har gett innovativa vinodlare möjlighet att göra modernt fruktiga viner.

Detta gör regionen till en av Frankrikes mest spännande. Kvaliteten har kraftigt höjts sedan 1985 och man får idag både fina prestigeviner och mycket prisvärda kvalitetsviner härifrån. Flera av vinerna kan man hitta på Michelinkrogar världen över och varje år återfinns viner med höga placeringar i olika provningar.

De internationella druvsorterna är inte accepterade i appellationssystemet, varför viner med sådana druvor ofta går under beteckningen Vin de Pays d´Oc. Kategorin Vin de Pays (VdP) ger producenterna större frihet när det gäller val av druvsorter och framställningsmetoder. Ordet ”oc” är en kvarleva  i språket och betydde ”ja” (f. latinets hoc), till skillnad från oïl  i norr, som sedan blev oui i franskan.

Tre fjärdedelar av vinerna är rödviner, resten är rosé, vitt och mousserande (crémant eller blanquette). Regionen är känd för sina svala, frächa roséer med bleka toner.

2010 lanserades ett tillägg till Languedoc AC- Grands Vins du Languedoc och Grands Cru du Languedoc. Dessa omfattar en lång rad gårdar som tidigare haft rätten att lägga sitt eget namn till AC Coteaux du Languedoc.

Några av de mest kända Grands Vins du Languedoc är Faugères, La Clape och St.Chinian och några av de mest kända Grands Cru du Languedoc är Pic-st-loup.

”Vår” by, Murviel- les Beziers, ligger mitt i detta distrikt.

Druvor

Här finns i stort sett alla franska druvor som trivs i ett varmt klimat. Rött vin dominerar, varför blå druvor är viktigast, alltifrån de sydfranska grenache, cinsault, carignan och syrah till de klassiska cabernet, merlot och malbec.

I de röda vinerna får carignan och cinsault tillsammans maximalt utgöra 40 procent av det färdiga vinet. I stället används druvsorter som grenache samt syrah, merlot och mourvèdre.

Grenache blanc, clairette, picpoul och bourboulenc är de viktigaste druvorna för vita viner. Vit Languedoc måste innehålla minst två av dessa.

För vitt vin märks även chardonnay, sauvignon blanc, clairette, grenache blanc, muscat, mauzac, viognier, roussanne och marsanne. För mer exotiska inslag står vermentino (rolle) och picpoul.

Klimat

Det mycket varma klimatet, med torra somrar och svala, regniga vintrar, gör att moderna vinbönder söker sig upp på sluttningarna. Ytterligare svalka får vinrankorna av sjöbrisen från Medelhavet och mistralen som blåser i minst tre dagar.

Jordmånen är starkt skiftande, alltifrån sand vid kusten till karg, stenig grusjord i de högre belägna vingårdarna och däremellan lera, skifferlera och kalksten. Då delar av Langeudoc en gång i tiden var havsbotten hittar man också korall i jordmånen.

Mousserande
Dessutom sägs det att området  varit först med framställning av mousserande vin i Frankrike, närmare bestämt i Limoux. Det finns bevis för att munkarna i Benediktinerklostret St.Hilaire hade lyckats fånga bubblorna i en flaska redan 1531, vilket var cirka 140 år före Dom Pérignon i Champagne. Historien berättar hur Dom Pérignon under en resa från Spanien och norrut, stannade några månader i klostret och lärde sig denna speciella form av vintillverkning och tog med den hem till Champagne.
I Langeudoc kallas dessa viner för Crémant och Blanquette.

Blanquette som sedan 1990 måste framställas av minst 90 % Mauzacdruvor, ger ett torrt fylligt vin med fruktig ren smak och en lång finish. Många tycker att Blanquette är oändligt mycket bättre än kusinen i norr. För att inte prata om prisvärt.

Benämningen Crémant introducerades för mousserande viner 1990, som en AOC för mer ” moderna eller internationellt anpassade mousserande viner.” Ett år tidigare hade producenterna i Limoux tagit beslut i frågan om man enbart ville fortsätta den traditionella tillverkningen av Blanquette baserat på Mauzac eller även tillåta Chardonnay och/eller Chenin Blanc för att ge vinerna en internationellt gångbar smak. Vinodlarna var oense i frågan så man skapade Appellation Crémant de Limoux för att på så sätt tillåta, de som önskade, att producera de nya vinerna men ändå sälja inom AOC.

Förslag på boende

Vi har ett antal förslag på olika Chambre d’hôtes och hotell i vår närhet. Alla har sin charm så det är bara att välja det som passar dig bäst.

Hotell i Beziers

In Situ Hotell

4-stjärnigt designhotell inne i Beziers. Hotellet öppnade 2016, har små men fräscha rum. En trädgård med pool finns och här är gångavstånd till Beziers centrum

www.insituhotel.com

Mercure hotel

Ett mellanklasshotell i centrum av Beziers med gångavstånd till hela centrum.

www.mercure.com

Chambre d’hôtes

D’oc D’Or

I Murviel -Les Beziers. Byggdes i mitten av 1800-talet och var hem och arbetsplats för lokala vinproducenter. Det har nu blivit  renoverat av ägarna och här finns fem rum och en lägenhet, var och en med sin individuella karaktär. En lummig trädgård med skuggande träd, pool och ett soligt pooldeck. Svenska ägare.

www.docdor-languedoc.com

La Belle Vue

Ca 8 min från Pezenas ligger denna härliga chambre d´hotes. Här slappnar du av och njuter av omgivningarna runt byn Neffiés. Huset har sex individuellt designade gästrum, skräddarsydd service och en bra lokalkännedom . Pool.  Ett perfekt utgångsläge för att besöka vingårdar, slappa på stranden eller bara vara. Boendet är designat för att passa vuxna gäster. Restauranger finns i byn, men du kan även beställa middag hos ägarna. Svenska ägare.

www.labellevue.se

Maison Vieusson

Ligger på en bergssödersluttning i den genuina byn Vieussan. Här finns tre designade gästrum och en lägenhet och du kan ha en egen stund och njuta av dagens lugn och bruset från floden från den undersköna vyn mot bergen Här finns pool men även tillgång till bad i floden, tennis och vandring. Svenska ägare.

www.maison-vieussan.com

Domaine de Brousson

Ett fransk B & B med känsla av Sverige! Detta är ett boende där mat, vin och kultur öppnar upp dina sinnen. Det ligger vid floden L´Orb i La Tour Sur Orb och erbjuder ett soligt Medelhavsklimat. Här erbjuds alla gäster frukost och hemlagad middag (efter överenskommelse). Ägarna har stor kunskap inom restaurangbranschen och är passionerade matälskare. Chambre d´hotes har sex rum, alla med eget badrum. Svenska ägare.

www.domainedebrousson