Bastide des Songes. NY VINGÅRD

Som unga, under 60 – 70 talet, jobbade Faustine, Aude och Baptiste föräldrar på byns Cooperative. Dom hade själva en liten gård och tillverkade vin som dom sålde till Canets Cooperative. Som de flesta av Languedocs vinbönder. Men dom hade en dröm- en ”Songes”. Att en dag få arbeta på sin egen vingård och tillverka kvalitetsviner!

Under 1980 talet förverkligade dom drömmen och började arbetet på det som skulle utvecklas till ” drömmarna hus ”- Bastide des Songes.

År 2000 var dom redo att tillverka sina egna viner och 2003 tog de tre barnen beslutet att stanna kvar på gården och bli vinbönder. Idag finns också den yngre generationen med på gården.

Som man ser så ofta här, så vill den nya generationen utveckla och testa. Terroiren runt gården är mest ler-och kalkjord med lite inslag av småsten, så man beslöt att satsa på , för området, ovanliga druvor. Malbec från Argentina, Pinot noir från Bourgogne, Gewurztraminer från Alsace blev starten. Idag har man lagt till en del korsikanska och italienska druvor. Och ofta blandade med de mer vanliga Merlot, Syrah och Chardonnay. Vad sägs om en Chardonnay/ Gewurstraminer eller en rosé gjord på 100 % Malbec. Det blir inte sämre av att de tre syskonen verkligen lyckats göra friska och fräscha, spännande viner.

En Pinot Noir som inte påminner om syskonet norrifrån, utan är medelfylligt och oerhört fruktigt. Det är kul att ” leka” med druvor i nya klimatområden och en prestation att få dom att överleva och producera goda viner.