Chateau Bousquette

Certifierade av Agriculture Biologique som ekologiska

Chateau Bousquette ägdes av Abbey of Foncaude fram till franska revolutionen. I slutet av 1700-talet köptes det upp av Moustelou de Cessenon och har sedan dess varit i olika vinmakares ägo.

1996 förvärvades gården av Eric och Isabelle Perret, schweiziska vinbönder, som lika passionerat som föregångarna tog över den biologiska odlingen och gården. Stegvis började paret rekonstruera fälten och gården för att skapa en riktigt juvel i appellationen St Chinian.

Vingården ligger på en sluttning, på 100 -150 m.ö.h, 15 km nordväst om Béziers. Här består marken framförallt av stenig lera och kalksten. De 25 hektaren är omgivna av buskar och garrigue som ger en biologisk balans till vinstockarna.Klimatet domineras av varma torra somrar och vintriga perioder av kyla och t o m frost ibland. Här blåser många vindar bl.a den kraftiga Tramontane, som hjälper till att hålla moln och insekter borta. Här behövs inga kemikalier för att skapa bra viner utan man arbetar helt ekologiskt, som i alla tider

Druvorna är perfekt anpassade till det varma och torra klimatet i Languedoc. Här hittar man Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan och Cinsault för röda viner och Vermentino och Viognier för de vita. Miljöintresset hos Eric och Isabelle har lett till att dom aktivt letat efter druvor som är resistenta mot sjukdomar och bl.a planterat Marselan (korsning mellan Grenache/Cabernet sauvignon) och Nielluccio (Sangiovese, en korsikansk och toscansk variant ). Stockarna är ca 25 år gamla.

Med dessa druvor skapas fem röda, en rosé och en vit, alla St-Chinan Controlle´. Vinerna har potential att lagras mellan i 3 – 10 år, beroende på årgång. Man skördar manuellt och vinifierar traditionellt, med så lite påverkan som möjligt . Vinerna mognar i rostfria tankar eller ekfat beroende på vilken karaktär man önskar få fram. All buteljering sker på gården och garanterar kvalitén på vinerna.Som många vinbönder här pratar dom perfekt engelska, vilket innebär att det är lätt att ta till sig besök och information på vingården.