Chateau de Gaure

Certifierade som Biodynamiskt vingård

”Mitt hjärta, mina känslor och tankar uttrycks genom mina viner och mina målningar säger Pierre Fabre, vinbonde och konstnär på Chateau de Gaure. Jag är rotad i Gaure, i denna underbara trakt i södra Frankrike med sina 1000-åriga magiska historier.

Mitt vin uttrycker denna magi, som blir som musik i mitt öra. Historierna berättade av min far har guidat mig genom livet och ger mig entusiasm och livsglädje. Det har gått nästan 15 år sedan Gaure tog över mig. Livet här inspirerar mig, skyddar mig och ger mig möjlighet att lämna avtryck till mina söner .”

Vi har varit vinmakare från far till son i 5 generationer. Med rötterna i Languedoc har Fabrefamiljens män Aimé, Marcel, Albin, René, Pierre och kanske senare Arnaud eller Matisse, gjort eller kommer att skapa sina liv här.

Vi köpte den här gården efter en riktig förälskelse då vi blev fascinerade av historien och läget. Som vinbönder har vi alltid arbetat med naturen och på några år har våra biodynamiska viner gjort sig ett namn på franska och utländska bord.

Ursprungligen var Gaures en romersk villa vid foten av kullen Lagaste. För 2000 år sedan fanns här ett romersk Oppidum och det går knappast inte en vecka utan att vi hittar romerska lämningar på gården. Många gånger små skärvor, men ibland redskap och krukor. Känslan är svindlande.

Detta Oppidum Camp dal Ker har fått ge sitt namn till en av våra exceptionella viner: Oppidum Blanc från Château de Gaure.

Slottet byggdes på 1000-talet och det var på 1700- och 1800-talet som det etablerade sig i trakten. Gaures historia är också berättelsen om män och kvinnor som byggde slottet på denna unika plats och började tillverka dessa unika viner.  

I ett av gårdens byggnader har Pierre sin ateljé, där målningar växer fram. Stora canvaser och kraftfulla, färgrika motiv, som idag finns på alla gårdens vinetiketter.

Ett eget kapell tillhör gården. Det används dock sällan eftersom Pierre inte är religös förklarar han.

Caven är mäktig med sina moderna svarta cementtankar blandat med stora ekfat och tankar i rostfritt stål. Under mark finns den gamla vinkällaren kvar sedan 1700 talet.