Domaine de Fourn

Certifierade enligt Terra Vitis

1937 bosatte sig Pierre Robert på Domaine de Fourn 1 km från klostret Saint Hilaire, där bubbelvinets historia startade 1531.

Luc och Bernard med familjer driver idag gården som ligger på en bergssluttning ner mot Limoux. Beatrice tar ofta med besökare ner i  Caven två våningar och 7 meter under mark! Dom klassiska flaskorna ligger i sina ställ och vrids 4 ggr per dag. Förr i tiden manuellt, men barnen protesterade och nu görs det automatiskt. Ibland har vi tur och kommer samtidigt som buteljeringen sker. Spännande! För att inte prata om korkningen…

Mousserande vin skapades av munkarna i Saint Hilaire 1531. Uppfinningen var en tillfällighet. Vinet som nyligen buteljerats och var noggrant korkad började bilda bubblor som om det var början till en ny jäsning …  och världens första mousserande vin hade fötts.

Arkivdokument daterade 1544 och 1585 intygar äktheten av Blanquette. Sieur d’Arques bad alltid om en Blanquette för att fira sina segrar och hertigen av Joyeuse och hans trupper, firade med Blanquette de Limoux efter att ha tagit staden Brugairolles. Det finns dokument från 1794 anger att Blanquette de Limoux är känd och uppskattad i hela Frankrike .

Historien berättar att  benediktinermunken Pierre Pérignon tillbringande några månader på St Hilaire i slutet av 1600-talet och fick lära sig att tillverka vin med bubblor. Han blev intresserad av vinproduktion och skrev bland annat ned instruktioner om druvval, teknik, blandningar  och att försluta flaskorna med kork och metallkorg. Dock var han inte den som uppfann det mousserande vinet. Men, han tog tillverkning från Limoux till norra Frankrike där han lyckades göra det ännu mer välkänt. Fransk vinlag är tydlig med att Champagne måste tillverkas på samma sätt som Blanquette- inte tvärtom .

Den ursprungliga ”Blanquette Method Ancestrale” är tillverkad av druvan Mauzac. Buteljering sker vid ”mars gamla måne”.  Detta är ett vin med mycket fruktsmak och restsötma.

”Traditionell metod Blanquette” tillåter en blandning av 90% Mauzac och 10% Chenin och Chardonnay. Vinet måste åldras minst 9 månader i caven. 

”Limoux Cremant” som fick sin AOC 1990, består av 70% Chardonnay, 20% Chenin och 10% Pinot Noir eller Mauzac, och måste åldras under 12 månader.

Läs mer om vinerna i web-shopen