Domaine La Lauzeta

Certifierade enligt  Agriculture Bioloqique av ECOCERT. 

Några av vinerna benämner vinmakaren som Naturviner ( se avsnitt om klassificering ). Under våren 2021 blev vinerna certifierade som Biodynamiska av Demeter och gården fick också sin miljöcertifiering av HVE Nivå 3.

Gården består av vidsträckta vinfält på skiffermarkerna vid foten av Espinouse och Caroux bergen. Vingården har ett litet vineri i den lilla byn Saint-Nazaire-de-Ladarez. 

Gården grundades av Tom Hills 2015 och drivs av ett passionerat och dedikerat team med FLORIAN BRUNEAU i spetsen. Florian, utbildad i Bourgogne, har gedigen vinkunskap genom att ha jobbat i alla vindistrikt i Frankrike, men även Australien, Nya Zeeland och Califonien. 

Fälten är omgivna av garrigue, täckt med kastanj, hasselnöt och körsbärsträd. Buskskogen eller garrigue, som det heter här, bidrar med en komplex doftmatta av mimosa, mandel, persikoblomma, björnbär, vilda rosor med örtaromer av fänkål, anis, rosmarin, enbär, lavendel och timjan. Det är verkligen en fest för alla sinnen.

Floden l´Orb och bergen skapar ett klimat med en lång, het och torr sommar som övergår i en mjuk och mild höst. Den geologiska komplexiteten skapar en jordmån som är perfekt för vinplantor och ger både smak och doft till de druvor som växer här. Här har vin odlats sedan romartiden och med Via Dolomita som en perfekt transportväg till dåvarande Spanien. 

La Lauzeta planerar långsiktigt, odlar sina druvor helt biodynamiskt och uppmuntrar vilda blommor att växa mellan vinrankorna för att sedan ploga ner dom i marken igen när tiden är rätt. Det betyder också att inga syntetiska medel används.

Läs mer om vinerna i web-shopen