Vingårdar och vingårdsbesök

 

Domaine de  la Dourbie

Domaine de la Dourbie är beläget på den västra stranden av floden l’Herault, vid foten av du Causse du Larzac och skapades 1781 då det också fick sitt namn La Dourbie, den lilla floden, som passerar över vingården innan den rinner ut i l’Herault. Sedan dessa tider har vinet alltid varit en passion för vingårdens ägare, och år 2003 togs den över av nya ägare som har moderniserat och restaurerat både vingården och caven.

Vingården har 32 hektar odlad mark och här odlas biologiskt enligt Agriculture Biologic, 20 hektar direkt runt gården och 12 hektar på en högplatå på 200 m omgiven av garrigue och med ett eget mikroklimat vilket ger en egen karaktär till vinerna.

Gården  exporterar  till många stjärnrestauranger i Europa och vinerna ges ofta medaljer vid olika mässor runt om i världen

Chateau de Fontenelles

I hjärtat av Catharernas land ligger Slottet Chateau de Fontenelles. Man förfogar över 40 hektar vinodling vid foten av Chateau de Miramont. Slottet tillhör AOC Corbières och marken är belägen nära Montagne d’Alaric med exponering mot slänterna på Miramont. I fem generationer har slottets drivits med passion för vinet och idag är det Thierry Tastu och hans fru Nelly som driver vidare traditionen från tidigare generationer. Man driver det hela med en passion och en hängivenhet mot naturen och med rigorösa kvalitetskontroller.I AOC zonen av Corbières som heter Douzens så är den mesta marken agrio-calcaire men också med steniga terrasser. man befinner sig mitt emellan Medelhavsklimat och Atlant influenser och tack vare den torra och hälsosamma nordanvinden behövs minimala mängder besprutning.

Chateau Coujan

Familjen Guy tog över gården 1868 och drivs nu av femte generationens vinbonde. Florence Guy finns nästan alltid på plats för att välkomna besökare året om. Gården ligger på gammal havsbotten och fossiler och korall utgör en stor del av jordmånen. Detta skapar en perfekt dränering och en mark som lämpar sig för många högkvalitativa druvsorter. Vinerna återfinns på restauranger spridda över hela Europa och USA. Alla årgångar från Château Coujan har hållit en mycket hög kvalitet genom åren!Gården har appellation AOC St Chinian och odlar ekologiska viner. Här finns vitt, rose´och rött- allt från mer enkla s.k. Terrasseviner till kraftigare och mer komplexa och välkända, såsom Gabrielle och Bois Joli. Vinerna har mycket kropp och finess och passar till all typ av mat. Testa nybuteljerade Rolle 2015! För 2016 har man också producerat en helt ny serie sulfitfria viner.Gården är också känd för sina mer än 80 ”vilda” påfåglar, för att inte nämna alla gallo-romerska lämningar och fantastiska mosaiker som upptäcktes när en parkeringsplats skulle byggas för några år sedan.  Och den romerska  gravplatsen i kapellet på gården! Som ett arkeologiskt museum!

Saint Martin des Champs

Vinkällaren

Mitt i Languedoc, på Cevennes sluttningar, ligger denna vingård. Byggd på 1600-talet var det ett naturligt stopp för pilgrimer på sin väg till Santiago de Compostela. Nuvarande ägarna, Pierre och Michel Birot är de senaste i ledet av många generationers vinbönder sedan 1675.  Många av regionens finast viner kommer från denna kalkrika mark som också sätter sin prägel på doft och smak. Vinerna finns representerade överallt- från middagsbordet i grannbyn till officiella middagar i Franska Presidentpalatset, Vita Huset och även på Air France flygningar världen över.Bland de 10 vinerna finns allt från sommarens pratviner till eleganta högkvalitativa, som getts sin charm av jordmån och generationers vinkunnande, blandat med dagens nytänkande och innovation. En mycket fräsch och rakt på sak vin under namnet Méli-Mélo, lagrade viner under namn Heritage samt special Cuvéer.

Domaine de Ravanès

vue-aerienne-domaine-1

I den antika ”villan”odlade och producerade Gallo-Romare av Aspiran, viner redan under den romerska dominansen. Fram till 1955 ägdes gården av olika vinbönder bl.a Baron av Charlemagne, därefter biskopen av Béziers. Felix Benin köpte gården 1955 och produktion och vinpassionen togs så småningom över av sonsonen Marc som idag driver gården. Marc Benin doktorerade 1989 i oenologi  på Oenologi Institutet i Bordeaux. Detta avspeglar sig i vinerna som tillverkas, enligt Marc, på ”Bordeaux-vis”.Jordmånen är kalkblandad sand och grus och druvorna växer på terrasser ned mot floden Orb. Från 2010 odlas allt biologiskt.Här provas vin i hörnet av kontor, lager och utställning, men låt dig inte luras av detta….Här produceras årgångsviner av mycket hög klass och här hittar man också de dyraste vinerna. Antalet utmärkelser känns nästan oändliga för dessa eleganta fulländade viner.( Les Gravièrs du Taurou 2009- ” Beyond Ch. Petrus !” )Gården producerar också underbara viner för den mer dagliga konsumtionen. Dessa har visat sig vara mycket populära bland svenska kunder.

Chateau Des Peyregrandes

I hjärtat av appellation Faugéres och med vinfälten sluttande utmed schistekullarna på La Serre hittar man denna vingård. ”Schiste” betyder skiffer vilket ger dessa viner sitt typiska karaktärsdrag.I nästan 100 år levererades bara vin i tunna från gården, men när Pierre Bénezéch tog över 1970 påbörjades buteljering. Dottern Marie-Geneviéve, som idag driver gården tillsammans med sin familj, har utvecklat och förfinat metoderna.Jordmånen är skiffer och marken inte speciellt bördig. I denna miljö har man lyckats odla fram fantastiska druvor. Sedan 2009 odlas här bara biologiska vi
ner.Målet har varit att hitta en bra balans mellan det subtila och kraftfulla. Detta har man lyckats perfekt med och idag är vinerna uppmärksammade av många, vinexperter som konsumenter. Annorlunda vitt och rosé samt riktigt goda röda viner till mycket bra priser för den kvalitet de representerar.Gillar du kraftiga viner med stor kropp blir du inte besviken. ” Prestige” fick i juni 2016 utmärkelsen som ett av de bästa rödvinerna i regionen.

Sainte Cecilé du Parc

En nybyggd vingård på gammal mark med gamla vinplantor och en stor historia.Christine Mouton Bertoli och hennes man köpte gården för 10 år sedan och har byggt nytt, byggt till och renoverat allteftersom kassan tillåtit. Vinkällaren är helt nybyggt och planer för en stor provningslokal på taket med utsikt över bergen och havet finns sedan starten. Bostadshuset är nybyggt i gammal stil och bara med perfekta material för regionen.Gården producerar 6 viner,  en helt gudomlig rosé och fyra fantastiska rödviner med riktigt hög kvalitet och ett vitt vin som är omåttligt populärt. Specialité är Notes de Frances som är producerad på Sauvignon Franc och Sonatina som är Christines eget favoritvin .Att få lyssna till Christines berättelser och drömmar förgyller en stor del av besöket. Man tar inte miste på hennes kärlek och passion till sitt jobb. Missa inte ett besök här om ni har vägarna förbi.

Domaine de Fourn

propriete

1937 bosatte sig Pierre Robert på Domaine de Fourn uppe i bergen, 1 km från klostret Saint Hilaire, där bubbelvinets historia sägs ha startat 1531. Barnbarnen Luc och Bernard driver idag gården där fyra  “appellations contrôlée Limoux” produceras. Här finns både Blanquette och Crémant, föregångarna till champagne. P.g.a av det varma klimatet behöver man här inte tillsätta socker som är brukligt längre norr ut.Blanquette de Limoux tillverkas av minst 90% Mauzac druvan och lagras minst 9 mån i källare medan Crémant de Limoux innehåller max.60 % Mauzac och lagras ofta 12 mån eller längre.Båda vinerna tillverkas enligt” la Méthode Traditionnelle” och ger en blek ton, en frisk syra och en elegant eftersmak. Som i så mycket annat är det tycke och smak som avgör vad du väljer.

 

Savary de Beauregard

domaine-01

I  byn Montagnac har fem generationer vinproducenter utvecklat denna familjegård till vad den är idag. Med lera/kalkstensjord och med en härlig blandning av havsbris och nordanvind, skapas här ett mikroklimat som är perfekt för vinerna. Lägg till detta, druvor som får bada i solsken så har man de bästa förutsättningar här i området, PiqupouleGården är en av de stora odlarna av vinet Picpoul de Pinet. Christophe Savary förvaltar de traditionella metoderna kombinerat med dagens krav i miljöhänseende.Man producerar välbalanserade och eleganta viner. Mest känd är kanske deras egen Picpoul, men i sortimentet finns även de tre Classics samt gårdens Cuvèe för mer komplexa smakupplevelser.  Classic Savary Gabrielle skiljer sig från den Chardonnay man är van vid och är värd en provning. I maj 2016 tilldelades gården 6 guldmedaljer av Gilbert & Gauillard

 

Domaine de Viranel

viranel-chateau

Gården är som så många andra i regionen flera hundra år gammal och har gått i arv över många generationer sedan 1551. Den består idag av 98 hektar som man delar med garrigue och olivträd.Man har en tämligen stor produktion och har olika typer av mark med lite ovanliga druvsorter vilket borgar för en bredd att välja från. I dagsläget tillverkas här 9 olika viner. Odlingsmetoden som används syftar till att bevara kvaliteten på marken.Här finns rester av en Gallo-Romansk villa och det hus man idag bor i, dateras tillbaka till 1911 och är dekorerad med en Bacchic fresk, som visar att släkten alltid haft en tradition av vintillverkning och fest.Bröder Bergasse äger och driver det hela sedan pappa dragit sig tillbaka för några år sedan.
Nicolas studerade agronomi i Toulouse och har sedan rest och jobbat på olika platser i världen för att se olika sidor av vintillverkning, på så olika platser som Peru, New Zealand, South Africa, Chile och Californien. Sedan 2003 är han den av bröderna som driver odlingen på gårdenArnaud som var en riktig atlet och mycket duktig volleyboll spelare är sedan 2009 marknadsansvarig och ansiktet utåt.”Today, working together, we’re writing a new chapter in the story of Viranel. We like to think that by combining our skills, energy and enthusiasm with the heritage that’s been handed down to us, we can bring something new to the table.”Ett av vingårdens rödvin, ”V” , har valts till det 13 bästa i världen! Man har fått otaliga priser i Frankrike och vunnit första pris fyra år i rad i Paris för ett av sina vita viner.

Domaine Moulin Gimié

Franciose Gimié, vinbonde och ägare till Domänen är också utbildat Oneolog och har bestämt sig för att lägga hela sin själ och expertis på sina viner, och är konstant på jakt efter nya kreativa lösningar.Man tillverkar Röda, vita och rosé viner och alla är goda exempel på gammal hederlig vintillverkning i samklang med smaken hos moderna konsumenter.Vingården som tidigare var en gammal kvarn, först för säd och sedan för Sulfur, går tillbaka många hundra år.Dagens viner har fått ett flertal utmärkelser både lokalt och internationellt.Här provas viner i gammal traditionell miljö med genuint intresse för besökande kunder. Prova gärna Cuvée Louise Grand Rouge som är något extra

Domaine Pierre Belle
photo dans le chai Michel David Gilles Cedric

Norr om Beziers hittar vi vingården Pierre Belle, 60 hektar lera och kalksten på sluttningarna ner mot Medelhavet.  Vinerna är resultatet av gammal kultur, passion och familjens övertygelse att kunna producera det bästa av druvor som  Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache, Carignan, Marselan, Chardonnay, Viognier, Sauvignon och Muscat. Här njuter man 4 generationers vinkunnande och bara känslan att gården, med sin Cave, ligger mitt i ett Syrah fält ger en extra känsla till en vinprovning. Familjemedlemmar finns oftast tillgängliga för att kunna guida besökare genom vinprovningen och dela med sig av sin passion och kunnande. Gården har många utmärkelser, senast en guld medalj  2016, för sitt utsökta röda vin 6 de coeurs

Vieux Chai

panorama-ceps

En underbart liten fin vingård i den lilla franska byn Ceps. Bara byn är värt ett besök, där den ligger på bergsluttningen omgiven av vinfält med floden L`Orb nedanför. Gården är familjeägd sedan många generationer och drivs idag av två systrar. Sophie Miquel Jean brukar vara på plats för alla besökare. Här arrangeras  mycket populära vinfälts-vandringar som avslutas med buffé och vinprovning. Vinerna tillverkas framförallt på de lokala druvorna Grenache Noir, Carignan, Syrah och Cinsault. Missa inte gårdens stolthet 1001CEPS.Är du på plats på vingården be att få testa det söta röda vinet(med högre alkoholhalt ) Cartagène.

 

Clos Bagatelle

3486-lauze-970d0d06

Domaine Clos BagatelleBagatelle betyder ” liten domän ”. Det var under renässansen som den här termen gav sitt namn åt denna underbara  vingård i  Saint Chinian, på den tiden Château de Bagatelle och den tillhörande parken1623 var det år då Pierre Mercadier köpte en plott och planterade sina första vinrankor. 1963 togs gården över av Christine och Luc’s mor, som började att köpa upp vinfält i en Muscat-appellation, för att få variation i sina viner. Gården har ärvts från mor till dotter under många generationer och idag har Christine tagit över driften med hjälp av sin bror Luc.De två köpte upp flera vinfält på ganska stort avstånd från själva gården för att kunna skapa varierande viner med många olika druvor.Det är ett nöje att stå med Christine i hennes Cave och testa sig igenom den olika vinerna enligt mottot ”Lätthet”, ett mål som är en stor utmaning. Och som dom lyckas så väl med.Subtila och elegant viner som ger mersmak! Varför inte testa det stora harmoniska vinet La Terre de mon Pére eller den härliga rosén Le Secret. Läs mer om vinerna i web-shopen

Chateau de Perdiguier

Ett riktigt slott och riktigt gammalt. Konstruerades redan 1280 och köptes 1291 av kung PhilipIV av Frankrike och hade då namn efter sin första ägare Henri Auger of Assignan.Slottet var i kunglig ägo fram till 1375 då det gavs till kungens skattmästare Jean Perdiguier, när han i oktober 1379 skulle ta upp en extraordinär skatt i Montpellier så mördades han av uppretade stadsbor och går än idag under beteckningen The Rebellion of Montpellier. Under lång tid ärvdes slottet genom släkterna Arnoye, Rouch och Lort de Serignan och det är under denna tiden som slottet får sin nuvarande silouette. 1793 aktionerades fastigheten ut som nationell egendom.Vid slutet av 1960 talet klassades slottet som ett historiskt monument.Slottet ägs idag av en Italiensk advokatfamilj som har lagt mycket pengar och tid på att restaurera både vingården och slottet och man har idag 9 olika viner med för regionen lite ovanliga druvor. Bra viner till bra priser och ett trevligt besök när man tar sig till caven, som är öppen nästan jämt.

Vinbonden berättar

 

Domaine Allegria

Allegria ligger vid foten av Haut Languedoc, nära den charmiga staden Pézenas, och är en miljövänlig egendom, från det biologiska jordbruket till träarkitekturen i vingårdens byggnader. Allegria skapades 2008 och är frukten av vänskapen mellan två familjer: familjen d’Aboville och familjen de la Mota. Passionen och entusiasmen för en ung familj med fem barn i kombination med kunskapen om den legendariska argentinska vinmakaren Roberto de la Mota, skaparen av “Cheval des Andes” och senast Bodega Mendel, känd av alla fans av Malbec. Allegria betyder glädje i det lokala språket Occitan! Vi vill kommunicera denna livsglädje, vår lycka och dela Allegria genom våra viner och med alla som besöker vårt gods. Vi vill dela den goda vibben «på denna kulle där livet är bra!

 

Boka Vingårdsbesök !

Under året som gått har vi haft många svenskar på besök som önskat boka vingårdsbesök. På vingårdarna ovan kan vi boka besök och vi kan skicka ditt vin direkt till din dörr. Läs och titta närmare på alla inkluderade länkar för mer information.Vill du diskutera och prata igenom det hela är det bara att ringa så hjälper vi till att plocka ihop ett bra program

kjell@hansby.fr         +33 (0)6.76.25.92.17

Ett privat besök på vingårdarna i regionen och att få diskutera vin med vinbönderna själva (de flesta pratar utmärkt engelska) tillhör höjdpunkterna under din Frankrike vistelse. Att bo mitt i det stora vindistriktet Languedoc innebär att vi har nära till  de vingårdar som vi samarbetar med.

Provningarna är utan kostnad, även om man kanske förväntas köpa en låda som tack för besöket.

 

Domaine Allegria