Regionen Languedoc och ditt besök här

I Langeudoc trängs vinodlingarna med garrigue, en buskvegetation bestående av lavendel, rosmarin, timjan och salvia, något som också ger en spännande smak åt vinerna.

Languedoc-Roussillon ( Occitanie) är Frankrikes viktigaste vinregion, i alla fall kvantitativt. Ca 50 % av allt vin i Frankrike kommer från Languedoc-Roussillon (Occitanie) Denna stora region omfattar idag Gard, Hérault, Aude och Pyrénees-Orientales och mängder med vindistrikt.

Trots att det här finns nästan dubbelt så många vingårdar som i Bordeaux så hör man inte lika mycket om vinerna härifrån. 1985 upphöjdes ett stort antal områden till AC-status, vilket bland annat medfört att skördeuttagen begränsats och kvaliteten har höjts. Många vinodlarna ersatte de högavkastande druvsorter som Aramon och Alicante bouschet med kvalitetsdruvor som Syrah och Mourvèdre. Spännande nog har en del innovativa vinodlare återgått delvis till Alicante, men då med en annorlunda odlingsmetod.

Nyplanteringar av druvor som Merlot, Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc, Marsanne, Viognier och Chardonnay har gett innovativa vinodlare möjlighet att göra modernt fruktiga viner.

Detta gör regionen till en av Frankrikes mest spännande. Kvaliteten har kraftigt höjts och man odlar idag  både fina prestigeviner och mycket prisvärda kvalitetsviner härifrån. Flera av vinerna kan man hitta på Michelinkrogar världen över och varje år återfinns viner med höga placeringar i olika provningar.

De internationella druvsorterna är inte accepterade i appellationssystemet, varför viner med sådana druvor ofta går under beteckningen Vin de Pays d´Oc. Kategorin Vin de Pays (VdP) ger vinmakarna större frihet när det gäller val av druvsorter och framställningsmetoder.

Ordet ”oc” är en kvarleva i språket och betydde ”ja” (f. latinets hoc), till skillnad från oïl i norr, som sedan blev oui i franskan.

Drygt 60 % av vinerna är rödviner, resten är rosé, vitt och mousserande (Crémant eller Blanquette). Regionen är känd för sina svala, frächa roséer med bleka toner.

2010 lanserades ett tillägg till Languedoc AC- Grands Vins du Languedoc och Grands Cru du Languedoc. Dessa omfattar en lång rad gårdar som tidigare haft rätten att lägga sitt eget namn till AC Coteaux du Languedoc.

Några av de mest kända Grands Vins du Languedoc är Faugères, La Clape och St.Chinian och några av de mest kända Grands Cru du Languedoc är Pic-St-Loup.

”Vår” by, Murviel- les Beziers, ligger mitt i detta distrikt.

Druvor

Här finns i stort sett alla franska druvor som trivs i ett varmt klimat. Rött vin dominerar, varför blå druvor är viktigast, alltifrån de sydfranska Grenache, Cinsault, Carignan och Syrah till de klassiska Cabernet, Merlot och Malbec.

I de röda vinerna får Carignan och Cinsault tillsammans maximalt utgöra 40 procent av det färdiga vinet. I stället används druvsorter som Grenache samt Syrah, Merlot och Mourvèdre.

Grenache blanc, Clairette, Picpoul och Bourboulenc är de viktigaste druvorna för vita viner. Vit Languedoc måste innehålla minst två av dessa.

För vitt vin märks även Chardonnay, Sauvignon blanc, Clairette, Grenache blanc, Muscat, Mauzac, Viognier,Roussanne och Marsanne. För mer exotiska inslag står Rolle (vermentino ) och Picpoul.

Klimat

Det mycket varma klimatet, med torra somrar och svala, regniga vintrar, gör att moderna vinbönder söker sig upp på sluttningarna. Ytterligare svalka får vinrankorna av sjöbrisen från Medelhavet och Tramontagne, nordanvinden som blåser i minst tre dagar.

Jordmånen är starkt skiftande, alltifrån sand vid kusten till karg, stenig grusjord i de högre belägna vingårdarna och däremellan lera, skiffer och kalksten. Då delar av Langeudoc en gång i tiden var havsbotten hittar man också korall i jordmånen.

Mousserande

Mousserande vin skapades av munkarna i Saint Hilaire 1531, ett kloster alldeles utanför Limoux. Uppfinningen var en tillfällighet. Vinet som nyligen buteljerats och var noggrant korkad började bilda bubblor som om det var början till en ny jäsning …  och världens första mousserande vin hade fötts.

Arkivdokument daterade 1544 och 1585 intygar äktheten av Blanquett. Sieur d’Arques bad alltid om en Blanquette för att fira sina segrar och hertigen av Joyeuse och hans trupper, firade med Blanquette de Limoux efter att ha tagit staden Brugairolles. Det finns dokument från 1794  som anger att Blanquette de Limoux är känd och uppskattad i hela Frankrike.

Historien berättar att  benediktinermunken Pierre Pérignon tillbringande några månader på St Hilaire i slutet av 1600-talet och fick lära sig att tillverka vin med bubblor. Han blev intresserad av vinproduktion och skrev ned instruktioner om druvval, teknik, blandningar och  konsten att försluta flaskorna med kork och metallkorg. Dock var han inte den som uppfann det mousserande vinet. Men han tog tillverkning från Limoux till norra Frankrike där han lyckades göra det ännu mer modernt. Fransk vinlag är tydlig med att Champagne måste tillverkas på samma sätt som Blanquette- inte tvärtom.

Den ursprungliga ”Blanquette Method Ancestrale” är tillverkad av druvan Mauzac. Buteljering sker vid ”mars gamla måne”.

”Traditionell metod Blanquette” tillåter en blandning av 90% Mauzac och 10% Chenin och Chardonnay. Vinet måste åldras 9 månader i caven Mauzac ger ett torrt fylligt vin med fruktig ren smak och en lång finish. Många tycker att Blanquette är mycket bättre än kusinen i norr. För att inte prata om prisvärt.

”Limoux Cremant” som fick sin AOC 1990, består av 70% Chardonnay, 20% Chenin och 10% Pinot Noir eller Mauzac, och måste åldras under 12 månader.

Detta skapades för moderna eller internationellt anpassade mousserande viner. Ett år tidigare hade vinmakarna i Limoux tagit beslutet att man ville fortsätta den traditionella tillverkningen av Blanquette baserat på Mauzac men även tillåta Chardonnay och/eller Chenin Blanc för att ge vinerna en internationellt gångbar smak. Vinodlarna hade varit oense i frågan så man skapade Appellation Crémant de Limoux för att på så sätt tillåta de nya vinerna men ändå sälja inom AOC.

Besök i Languedoc

Många kommer ner med bil eller flyg för att uppleva sol och bad i Languedoc. Ofta ingår ett eller flera vingårdsbesök i semestern. Vi arrangerar inte hela resan men kan ge tips på olika boenden i regionen. Alla har sin charm så det är bara att välja det som passar dig bäst. Vill du bo mitt i staden Beziers så finns där hotell som säkert passar, vill du mer avsides i en by eller uppe i bergen finns detta också.

Alla boende har engelsktalande  personal och på de flesta chambre d´hotes pratas det svenska.

Förslag på boende

Hotell i Beziers

  •  La Villa Guy

Ett 5-stjärnigt lyxigt boende mitt i Beziers. Här bor man i ett slott med stor slottsträdgård med pool. Fantastiska rum! Både till storlek och inredning.  Rekommenderas om man vill bo riktigt bra. Slottet har mycket trevlig och personlig personal som ser till att man trivs. Frukosten kan intas i matsalen eller på terrassen.  https://lavillaguy.com

  • In Situ Hotell

4-stjärnigt designhotell inne i Beziers. Hotellet öppnade 2016 och har små men mycket fräscha rum. En trädgård med pool finns och här är gångavstånd till Beziers centrum.  www.insituhotel.com

  • Hotel XIX

Ett nyrenoverat hotell mitt i centrum vid torget. Små men mycket snygga ljudisolerade rum. Till hotellet hör stadens nya innerestaurang Pica Pica där man äter gudomliga tapas och mindre huvudrätter. Här väntar man på sin stjärna! https://www.hoteldixneuf.com/#chambres

  • Mercure hotel

Ett mellanklasshotell i centrum av Beziers med gångavstånd till hela centrum.   www.mercure.com

 

Om du vill bo utanför centrum

  • Chateau de Murviel les Beziers

Helt nyrenoverat slott med sju rum och stor, härlig innergård. Slottet från medeltiden är beläget högst upp i byn med magnifik utsikt över vinfälten och omgivningarna.  Rummen är inredda i ”slottsstil” och man kan lätt drömma sig bort till den tid då markisinnan Gabrielle de Spinola bodde här.  Gratis parkering utanför. Fransk ägare som pratar bra engelska.

http://www.chateaudemurviel.com

  • Chez Amis

I den medeltida byn Saint Nazaire de Ladarez ligger detta helt nyrenoverade Chambre d’hôtes. Huset som har rötter från 1000-talet har fem rum och en lägenhet. I trädgården finns pool, jacuzzi, utegrill och en finsk vedeldad bastu. Ägarna finns alltid på plats för att se till att du har det extra trevligt.  I gatuplan har de svenska ägarna en populär restaurang där det serveras mat med råvaror från medelhavet mixat med Outis leveranser från norr. Under sommarmånaderna anordnas grillkvällar i trädgården-mycket välbesökta!  https://chezamis.fr

  • Domaine de Brousson

Ett  B & B med känsla av Sverige! Detta är ett boende där mat, vin och kultur öppnar upp dina sinnen. Det ligger vid floden L´Orb i La Tour Sur Orb och erbjuder ett soligt Medelhavsklimat. Här erbjuds alla gäster frukost och hemlagad middag (efter överenskommelse). Ägarna har stor kunskap inom restaurangbranschen och är passionerade matälskare. Chambre d´hotes har sex rum, alla med eget badrum. Svenska ägare.   www.domainebrousson.com

  • Maison Vieusson

Ligger på en bergssödersluttning i den genuina byn Vieussan. Här finns tre designade gästrum och en lägenhet och du kan ha en egen stund och njuta av dagens lugn och bruset från floden från den undersköna vyn mot bergen Här finns pool men även tillgång till bad i floden, tennis och vandring. Svenska ägare.  www.maison-vieussan.com