Sevärdheter och boende

Förmodligen har du inte kommit hit för att enbart besöka vingårdar och det är inga problem att hitta på annat att göra i regionen.

Södra delen kan beskrivas som en bit av Spanien på fransk mark. Folket ser sig som katalaner precis som spanjorerna i Barcelona och övriga orter söder om gränsen. En fjärdedel av befolkningen talar katalanska och i många städer och byar, är gatuskyltarna tvåspråkiga. Paella, tapas, och sangria är självklara inslag. På sommarens trädgårdsfester serveras alltid Paella, inte grillat /barbecue som i Sverige.

Badvikarna utmed kustlinjen är små och intima men möter kilometerlånga sandstränder hela vägen ned mot Spanien. Förutom kulturarvet finns här en underbar vin-och matkultur, vacker natur med böljande kullar, höga berg och ett blått Medelhav. Tack vare vinfälten är här nästan alltid grönt eftersom vinplantorna inte torkar ut under den heta sommarsolen. Utländsk turism är fortfarande i sin linda , vilket gör regionen till genuin med mycket vänliga människor. Den äldre generationen kan enbart prata franska men gör alltid sitt yttersta för att förstå en engelsktalande svensk besökare. Men för varje år som går, kommer mer och mer besökare och antalet familjer som köper hus här nere har ökat kraftigt de senaste 5 åren.

MONTPELLIER

Huvudorten i Languedoc är universitetsstaden Montpellier, en stad med omkring 260 000 invånare. Här finns Europas största medicinska fakultet, ett sprudlande folkliv med otaliga gatucafeér och restauranger men också stora monument uppförda i sandsten, museum och utställningar. Det är ofta till Montpellier som man kommer med flyget från Paris, Amsterdam eller Köpenhamn och Stockholm under sommarhalvåret.

De mindre städerna och byarna är pittoreska. Många är 1000-åriga, något som byggnader och gränder vittnar om. En av de mindre ständerna är den befästa medeltida staden Carcassonne, ca 15 mil från havet.

CARCASSONE

Occitanie (Languedoc ) är ett gammalt romersk och grekiskt område med mycket minnen och lämningar från antiken.La Cité de Carcassonne är en medeltidsborg vars äldsta delar är från 200-talet. Fästning består av en dubbel ringmur med 53 torn och den 1,6 kilometer långa yttre ringmuren följer den inre muren och är byggd på 1200 talet. Borgen är ett helt litet samhälle och de små medeltidsgränderna är fyllda av affärer och restauranger. Här finns fast bosatta innevånare och under terminerna hörs barnröster från skolgården, tvätt hänger ute i trädgårdarna och bilar tar sig försiktigt fram i gränderna. Under sommarmånaderna dock är det ett välbesökt turistmål, så ett besök här rekommenderas helst under vår eller höst.Rester av mycket gamla bosättningar är daterade till runt 3500 f.Kr. På 500-talet f.Kr. blev Carcassonne ett romerskt  småstad s.k Oppidum, med namnet Carsac. Det blev en viktig handelsplats för hela regionen.Under 1100 talet fanns många kartarer i områdena runt Carcassonne. Katarismen var en kristen sekt kättare) baserad på kristen tro. I början av 1200-talet var Carcassonne präglat av stort välstånd. Antalet invånare låg runt 4 000. Stadens vicomte gav de katarer som bodde i området religionsfrihet. Den katolska kyrkan kände stor oro över denna utveckling och Påven Innocentus III beordrade att militär skulle sättas in mot katarerna. Han förklarade heligt krig efter att ha beskrivit katarerna som satanister. Efter att ha intagit Beziers och dödat alla 20 000 invånarna, tvingade påven Carcassonne att ge sig. Då hade staden varit belägrad i två veckor. Långt innan dess hade så gott som alla människorna flytt staden genom underjordiska gångar och höll sig gömda sig i skogarna runtomkring. Staden finns på Världsarvslistan.

CANAL DU MIDI

Kanalen som förbinder Atlanten och Medelhavet löper genom staden. Den är stadens andra världsarv, Canal du Midi från 1681. Detta är en av de äldsta kanalerna i Europa som fortfarande används. Syftet med kanalen var att undvika den långa resan runt det fientliga Spanien på vägen till Atlanten, en resa som då tog ca en månad. Spanien beskattade förbipasserande skepp ordentligt och ingenjören Paul Riquet blev berömd som upphovsman till kanalförbindelsen Canal Royal de Languedoc, numera kallad Canal du Midi. Idag används inte kanalen som transportled utan som mycket populär turistattraktion. Här kan man hyra kanalbåtar och ta sig via ett stort antal slussar ändå fram till Toulouse. Nio av slussarna finns i Beziers, Ecluses de Fonseranes. För några år sedan byggdes här en stor parkering och en bekväm gångväg upp till kanalen. Här finns idag en trevlig turistinformation och en bra restaurang med utsikt över kanalen och staden på andra sidan.

CAPESTANG
Charmig by utmed Canal du Midi som hade sin storhetstid för några hundra år sedan.Katedralen och slottet i byns centrum är lysande exempel på hur livet såg ut här för 4-500 år sedan.Slottet är ett mäktigt byggnadsverk och var en gång I tiden bostad till ärkebiskopen av Narbonne. I stora salen finns fortfarande oerhört vackra väggmålningar som illustrerar invånarna och djuren som levde här under medeltiden. Hamnen fylls varje sommar av båtförare som tar sig upp för Canal du Midi. Och självklart kantas kanalen av mysiga bra restauranger väl värda ett besök för lunch eller middag.

MAT OCH VIN

Vinfält är vanliga utmed vägarna, även längs de hisnande serpentinvägarna utan skyddsräcken längs kusten mot den spanska gränsen. Regionen är inte bara vinfokuserad utan har även en stark matkultur. Många av områdets delikatesser kommer från havet, som skaldjur, ostron och musslor från Bassin de Thau. Runt innanhavet hittar man många av regionens skaldjursrestauranger. Varför inte testa Tabouriech St Barts, men tänk på att boka bord i förväg!

En annan specialitet är förstås ostarna.Le Roquefort, Le Bleu des Causses, Le Laguiole, Le Pélardon, Le Rocamadour, La tomme och Le Pérail. Bara för att nämna några!

Sedan alla olivprodukter, tapenade, tvålar, krämer och självklart den rena ekologiska oliven.Här växer den populära olivsorten Lucque och likaså Boutillan, som ger en lite gräsigare smak

.

Förslag på boende

Många kommer ner med bil eller flyg för att uppleva sol och bad i Languedoc. Ofta ingår ett eller flera vingårdsbesök i semestern. Vi arrangerar inte hela resan men kan ge tips på olika boenden i regionen. Alla har sin charm så det är bara att välja det som passar dig bäst. Vill du bo mitt i staden Beziers så finns där hotell som säkert passar, vill du bo mer avsides i en by eller uppe i bergen finns detta också. Alla boende har engelsktalande  personal och på de flesta chambre d´hotes pratas svenska. Klicka på länkarna så kan du läsa mer om hotellen.

VILL DU BO I BEZIERS CENTRUM

IN SITU

4-stjärnigt designhotell inne i Beziers. Hotellet öppnade 2016 och har små men mycket fräscha och bra utrustade rum. En avskild trädgård med pool finns och här är gångavstånd till Beziers centrum. 

HOTEL XIX

Ett nyrenoverat hotell mitt i centrum vid torget. Små men mycket snygga ljudisolerade rum. Till hotellet hör stadens nya innerestaurang Pica Pica där man äter gudomliga tapas och mindre huvudrätter. På sommarkvällar kan man beskåda musikfontänen på torget  från sin balkong! Eller ta något att dricka eller äta på hotellets bar/café .

MERCURE
Ett 3 stjärnigt hotell i centrum av Beziers med gångavstånd till hela centrum. Trevliga rum där några är nyrenoverade.

VILL DU UTANFÖR CENTRUM I MINDRE OCH MYSIGA CHAMBRE D´HOTES

Förslag på boende utanför centrum

CHATEAU DE MURVIEL
Helt nyrenoverat slott med sju rum och stor, härlig innergård med bar. Slottet från medeltiden är beläget högst upp i byn med magnifik utsikt över vinfälten och omgivningarna.  Rummen är inredda i ”slottsstil”. Fransk ägare som pratar bra engelska.

CHEZ LES AMIS
I lilla byn Saint Nazaire de Ladarez ligger detta nyrenoverade Chambre d’hôtes. Huset har rötter från 1000-talet och i trädgården finns pool, jacuzzi, utegrill och en vedeldad bastu. De svenska ägarna finns alltid på plats för att se till att du har det extra trevligt.  I gatuplan har de en populär restaurang där det serveras mat med råvaror från medelhavsområdet.

BROUSSON

Ett B&B med känsla av Sverige! Detta är ett boende där mat, vin och kultur öppnar upp dina sinnen. Det ligger vid floden L´Orb i La Tour Sur Orb och erbjuder ett soligt Medelhavsklimat. Här erbjuds alla gäster den omtalade frukosten och hemlagad middag (efter överenskommelse). Ägarna har stor kunskap inom restaurangbranschen och är passionerade matälskare. Kokbok är på gång! Ett ljuvligt ställe att koppla av!

MAISON VEIUSSON

Ligger på en bergssödersluttning med en fantastik utsikt över floden Orb, i den genuina byn Vieussan. Här finns tre designade gästrum och en lägenhet. Det är som gjort för en egen stund och bara njuta av dagens lugn, bruset från floden och utsikt mot bergen. Pool finns, men även tillgång till bad i floden, tennis och vandring. Svenska ägare.