Chateau Coujan

Certifierade enligt Agriculture Biologique, AB

Familjen Guy tog över gården 1868 och drivs nu av femte generationens vinbonde. Florence Guy, La Grande Flo, finns nästan alltid på plats för att välkomna besökare året om. Gården ligger på gammal havsbotten och fossiler och koraller utgör en stor del av jordmånen. Detta skapar en perfekt dränering och en mark som lämpar sig för många högkvalitativa druvsorter. Vinerna återfinns på restauranger spridda över hela Europa, Canada och USA. 

Alla årgångar från Château Coujan har hållit en mycket hög kvalitet genom åren eller som Florence säger, ”alla årgångar är bra, några är lite bättre”. Lite ”bättre” år gör man paradvinet L´ille de Coraille som växer på fossilmark under svåra förhållanden.

Gården odlar enbart ekologiska viner sedan många år tillbaka. Chateau Coujan var faktiskt en av de första i Languedoc som fick sin certifiering.

Här finns vitt, rosé och rött- från mer enkla terrassviner till kraftigare och mer komplexa och välkända, såsom Gabrielle och Bois Joli. Vinerna har mycket kropp och finess och passar till all typ av mat! 

Gården är också känd för sina mer än 30 ”vilda” påfåglar, som kom till gården för 70 år sedan. För att inte nämna alla gallo-romerska lämningar, bevattningssystem från romartiden och fantastiska mosaiker som upptäcktes när en parkeringsplats skulle byggas för några år sedan.  Och den romerska  gravplatsen i kapellet på gården. Som ett arkeologiskt museum! Den romerska mosaiken från en 2000-åriga villa finns idag inne i caven. Vill man beskåda delar av det gamla slottet får man däremot bjuda in sig till det privata köket där en av väggarna faktiskt är rester av Chateau Coujan. 

Florence har flera år i rad arrangerat stora musikevenemang eller utomhusbio under sommarkvällarna. Ackompanjerat av bra mat och viner för traktens befolkning och sommarbesökare. På vår och höst arrangeras vandringar, ofta till förmån av något behjärtansvärt ändamål. På Chateau Coujan händer det alltid något.

Intervju med Florance Gut

Läs mer om vinerna i web-shopen

.Vinprovning Bois Joli Blanc

Vinprovning Bois Joli Rouge