Chateau de Fontenelles

Miljöcertifierade med HVE , BEE Friendly

I hjärtat av Catharernas land ligger Chateau de Fontenelles. Slottet tillhör AOC Corbières och de 40 hektar mark är belägen nära Montagne d’Alaric med exponering mot slänterna på Miramont. 

I fem generationer har slottets drivits med passion för vinet och idag är det Thierry Tastu och hans fru Nelly som driver vidare traditionen från tidigare generationer.  På kontoret finns underbara Marion som tar emot gäster hela dagarna. Hennes stora vinkunskap gör besöket ännu intressantare.  Här finns också Bagheera, den svarta katten som adopterat familjen och alltid deltar i vinprovningar. Pratar gör han också. Mycket!

Med vinmakaren i spetsen drivs gården med en hängivenhet för naturen och med rigorösa kvalitetskontroller. Den tillhör AOC zonen i Corbières och den mesta marken är agrio-calcaire men här finns också med steniga terrasser, som ger sin karaktär till en del viner.  Vi befinner sig mitt emellan Medelhavet och Atlanten och tack vare den torra och hälsosamma nordanvinden behövs minimala mängder besprutning.

Gården tillverkar fantastiska rödviner och en lika underbar rosé, med en blek nästan lila ton tack vare Syrah. Här finns det kryddiga Le Poete till gårdens cuveé, Moural de Salomon, ett Haut Couturevin med silkeslena tanniner och betyget ”Simple Beautiful” av en samlad världsexpertis. Däremellan Notre Dame och Renaissance, samma vin där det ena är eklagrat och det andra inte. Spännande!

Medaljerna bara rasar in för den här gården men man har inte för avsikt att bli berömd. Det är bra så här, tycker Thierry

Läs mer om vinerna i web-shopen. Observera att många av vinerna bytt etikett och flaskmodell 2022.

Vinprovning av Renaissance Rouge