En 900 år gammal domaine, som idag drivs av Charlotte och Clément de Béarn, unga vinmakare som tog över från Charlottes föräldrar för 10 år sedan. Gården är ekologisk och man hittar den som en mosaik av lera-kalksten terroirer i den mycket trendiga AOC Terrasses du Larzac.
Med passion producerar paret moderna hantverksviner, livfulla och eleganta, med exakt rätt fyllighet och finess som dagens vinälskare uppskattar.
Vinerna är erkända i pressen av RVF, Decanter, Le Point Vin, Jancis Robinson, Les Echos Vins, Terre de Vins, Vinum… ”Det här unga paret klättrar snabbt mot topparna i Larzac”, skriver vinpressen.
Domänen är uppförd på 1100-talet och Charlotte och Clement är 32:a generationen vinbönder. Vi har arkiv som går tillbaka till 1200-talet; Redan då talades det om lämplig druvodlingsjord. Vinerna fick nationellt och internationellt erkännande på 1800-talet då de belönades med en silvermedalj på världsutställningen 1889. De kan också hittas på ”prislistan” hos en kanadensisk importör från Toronto – Quetton st Georges 1870.
Deras hem är ett vackert renässansslott som utstått mycket under sina 900 år. Gården är aldrig såld eller har lämnats över till någon annan ägare och under alla år har här odlats vin. Slottet har, som många, kapade torn för att undkomma attacker under revolutionen, men Charlotte beträttar att familjen verkar ha klarat sig med huvudet i behåll. Förmodligen låg vi för långt bort från Paris, säger hon.
När vi hälsar på har skörden precis börjat och det är hektiskt. Dom har brorsan på besök en månad för att passa dom tre döttrarna, Justine, Chloé och Inès. Äldsta dottern fick passa på att styra bilen inne på gårdsplanen, sittade i morbrors knä och huvudsysselsättningen denna dag var att lära sig hur tutan fungerande.
François de Cabissole tog över gården 1975 från sin far och farbror. På den tiden togs druvorna till vinkooperativet. Som ung pojke brukade han delta i druvplockning och vinframställning i slottets källare tillsammans med sin mormor. Han var därför fast besluten att återuppliva denna verksamhet inom slottets murar. Tillsammans med sin fru Isabelle renoverade de vingården och började göra sitt eget vin 1992: de var en av de första vinodlarna som trodde på potentialen i sin terroir, nu listade AOC Terrasses du Larzac.
2014 tog Charlotte och Clément de Béarn (deras dotter och svärson) över vingården och vinframställningen. Med nästan 8 hektar ekologiskt odlade vingårdar producerar de idag cirka 30 000 flaskor rött, vitt och rosé.
Jorden har alltid bearbetats med respekt – plöjts mellan vinrankorna i rader. Vinrankorna genomgår en kort beskärning, allt nödvändigt arbete på våren och vårdas året runt. Skörden sker manuellt, med noggrann sortering.
De blå druvorna man odlar är Carignan, Cinsault, Syrah, Grenache och Mourvèdre, som alla är särskilt väl anpassade till ett medelhavsklimat.
Carignan, som planterades av Charlottes gammelmormor för 80 år sedan, har gett exceptionella resultat.
De vita vinerna består av chenin blanc och grenache blanc. De planterades för cirka 30 år som experiment – chenin tillför en viss fräschör och finess
Vinifiering sker i en halvt underjordisk källare. Även om traditionell teknik är viktig, är fokus ett mer personligt förhållningssätt till terroiren och det arbete som krävs. Som ett resultat används naturlig jäst och man ägnar särskild uppmärksamhet åt temperaturkontroll före, under och efter jäsning, arbete med musten och försiktig pressning.
Druvorna vinifieras separat efter de olika sorterna och monteras i december. Lansade-cuvéerna lagras på tank och Baronnie-cuvéerna lagras på 500 till 700 liters ekfat i början av året
I hjärtat av AOC Terrasses du Larzac breder Château de Jonquières vingårdar ut sig över 8 hektar. Inbäddat vid foten av Larzac, 40 km väster om Montpellier, sveper svala vindar ner från platån över denna fantastiska terroir som ligger nedanför det symboliska 850 meter höga Mont Baudille.
Druvorna är välsignade av detta exceptionellt gynnsamma läge. De stora temperaturvariationerna från dag till natt under sommaren uppmuntrar till en långsam och progressiv tillväxt, som kulminerar i viner som erbjuder friskhet och aromatisk komplexitet.
Charlotte : “Efter att ha klarat min studentexamen tog jag en universitetsexamen i ekonomi och engelska, och gick sedan vidare till Reims Business School för att ta en master. Jag var redan lockad av vinodlingens värld och valde Reims eftersom de gav lektioner på det temat. I slutet av min utbildning gjorde jag praktik på ett handelsföretag. Under min universitetskarriär flöt jag mellan områdena Human Resources, Communication och Wine … Men under dessa år skulle jag också delta i olika aktiviteter på gården; Jobba i vingården på våren eller plocka druvor, jobba på kontoret, buteljera och sälja – även på avstånd! Och så började hela idén att blomma ut …
Clément ”Jag började studera företagsekonomi och klarade en ”BTS” och sedan en master på små eller medelstora företag. Jag har alltid haft en passion för matlagning och entreprenörskap, så 2010 åkte jag till Australien för att jobba på restaurang. Tillbaka i Frankrike var jag osäker på om jag skulle fortsätta med en 2:a magisterexamen i hotel management eller gå en matlagningskurs. Till slut gick vi vidare med vårt projekt så jag övergav båda alternativen och kastade mig med själ och hjärta in i Jonquières. Jag kommer också från en vinodlarfamilj; båda mina farfäder var vinodlare i Montpellier och Béziers…
Charlotte – 36 å
Uppvuxen på vingården Jonquières. Fick för 15 år sedan frågan om hon ville ta över och svaret var ”ja”, och att tillsammans med Clément, anta utmaningen att ta över tyglarna. Hon är också Vice ordförande för den vackra appellationen Terrasses du Larzac.
Clément – 37 år