Chateau de Viranel

Miljöcertifierade enligt HVE

viranel-chateau

Gården är som så många andra i regionen flera hundra år gammal och har gått i arv över många generationer sedan 1551. Den består idag av 98 hektar som man delar med garrigue och olivträd. Man har en tämligen stor produktion och har olika typer av mark med lite ovanliga druvsorter vilket borgar för en bredd att välja från. I dagsläget tillverkas här 9 olika viner. Odlingsmetoden som används syftar till att bevara kvaliteten på marken. Här finns rester av en Gallo-Romansk villa och det hus man idag bor i, dateras tillbaka till 1911 och är dekorerad med en Bacchic fresk, som visar att släkten alltid haft en tradition av vintillverkning och fest. Bröder Bergasse äger och driver det hela sedan pappa dragit sig tillbaka för några år sedan.
Nicolas studerade agronomi i Toulouse och har sedan rest och jobbat på olika platser i världen för att se olika sidor av vintillverkning, på så olika platser som Peru, Nya Zeeland, Sydafrika, Chile och Californien. Sedan 2003 är han den av bröderna som driver odlingen på gården.  Arnaud är sedan 2009 marknadsansvarig och ansiktet utåt.

”Today, working together, we’re writing a new chapter in the story of Viranel. We like to think that by combining our skills, energy and enthusiasm with the heritage that’s been handed down to us, we can bring something new to the table.”

Ett av vingårdens rödviner,”V”, har valts till det 13 bästa i världen! Man har fått otaliga priser i Frankrike och vunnit första pris fyra år i rad i Paris för ett av sina vita viner.

Nicolas berättar: ”Viranel har skapat en grupp med 10 vinmakare i området som tillsammans verkar för hållbarhet med mål att bevara och skydda marken. Gruppen stöttas av Hérault Chamber of Agriculture som också deltar i våra möten varannan vecka . Målet är att odla riktigt bra druvor och skapa en miljö för att skydda ekosystemet och anställda. Vi har bla. börjat använda feromoner som ett sätt att minska maskangreppen på druvorna.

Kemisk gödsling är förbjuden och istället använder vi rester av druvskal som ett gödselmedel. Vi tillsätter också organiska material som luftar jorden och förbättrar det organiska livet. Detta gör det möjligt för oss att drastiskt minska kemikalier och vi kommer inte heller att förorena vattnet eller marken och skapar en bra balans för våra druvor. Under de senaste sex åren har vi experimenterat fram olika metoder för att få jordbakterier att föröka sig för att bilda mer humus och förbättra kvalitén i marken.

Detta sammantaget betyder att vi kan göra viner av toppkvalitet för våra kunder och oss själva” 

Läs mer om vinerna i web-shopen

Vinprovning ”V” de Viranel