Chateau St Martin des Champs

Miljöcertifierade HVE

Vinkällaren

Mitt i Languedoc, på Cevennes sluttningar, ligger denna vingård. 

Byggd på 1600-talet och ett naturligt stopp för pilgrimer på sin väg till Santiago de Compostela. Nuvarande ägarna, Pierre och Michel Birot är de senaste i ledet av 12 generationers vinbönder sedan 1675.  De magnifika byggnaderna och slottet har sedan början varit perfekta komplement till vingården vägg i vägg. Här finns gamla stall och vintankar sedan 1752

Här tillverkas många olika typer av viner i varierande prisklass. Många av regionens finast viner kommer från denna kalkrika mark som också sätter sin prägel på doft och smak. Vinerna finns representerade överallt från middagsbordet i grannbyn till officiella middagar i Franska Presidentpalatset och på Air France långflygningar (även Clinton och Obama hade detta som representationsvin).

Hälften av skörden mognar på nya tankar och hälften på gamla ekfat för att ge olika smak. Vinerna övervakas noggrant och analyseras varannan vecka före buteljering. Arbetet i Caven, vinkällaren, varar från 12 till 14 månader. Detta sker i en magnifik underjordisk vinkällare där temperaturen och luftfuktigheten är idealiska. Ekfaten, som är gjorda av ek från Troncet Forest i Auvergne-regionen används bara två gånger. Faten fylls på regelbundet för att kompensera för det vin som absorberas av ekfaten eller avdunstar. Under arbetet i Caven tappar varje fat ca 10 %. Den del som absorberas eller förångas kallas ”änglarnas andel”.

Gården gör 14 viner, allt från sommarens pratviner vid poolkanten, Méli-Mélo, till eleganta och högkvalitativa viner som L´Hermitage, Terrasses de Fontenille eller Mathieu. Observera att många av vinerna har fått ny etikett och flaskmodell 2022. Under sommaren lanserades också nya cuveén ”1675” vinifierad och lagrad på amfora!

Vinprovning Hermitage Blanc