Domaine Belle Mare

view over wine fields

Nära Montpellier, mellan Mèze och Marseillan, ligger vingården Domaine Belle Mare vid Étang de Thau, den största och djupaste saltvattensjön i Languedoc.

Med sitt intensivt blå vatten täcker detta innanhav 20 km i mitten av Agde, Pézenas och Sète-triangeln. Denna vagga av ostron och musselodling är känd för sina berömda Bouziguesostron. Det torra klimatet, tempererat av den svala saltluften är perfekt för druvorna. Det är största vitvinsområdet i Languedoc, men en av de minsta appellationerna, AOC, Picpoul de Pinet. 

Här finns vinstockar som Chardonnay, Merlot, Cabernet-Sauvignon men även mer originella som Roussanne, Vermentino, Muscat och Viognier. Och så PICPOUL.

Piquepoul är en gammal Languedocian druvsort och har funnits sedan antiken. Namnet betyder ordagrant ”svider på läpparna”, eftersom druvorna ger vinet fruktsyror och den tydliga sältan som gör att den passar perfekt till skaldjur. Picpoul har varit på väg att försvinna helt, men upplever nu  en ny storhetstid och har blivit oerhört populärt. Picpoulvin ska drickas ungt, eftersom det inte vinner på lagring.

Gårdens AOP röda viner odlas på en kulle täckt med sten som ger den en ljus färg och karakteristiska aromer från Medelhavsjorden

La Belle Mare, som ägs av familjen Lapoulvailaire kombinerar hållbart jordbruk och vingårdsförvaltning i enlighet med HVE, men drivs av fast hand och stor kunskap av Benjamin Baudry