Domaine Mas Nicolas

Gården hittar man i Cabrerolles, en liten by i nordöstra delen av appellationen Faugères. Perfekt placerad mellan de Svarta Bergen och Medelhavet. Marken består av skiffer som gör vinet fylligt, smakrikt och fräscht. De gamla vinplantorna är mestadels s.k gobelet, som binds upp enligt metoden ”double de royat ” dvs. som en krona. Skiffer både skyddar mot kyla och värme samt håller temperaturen jämn.

Minutiöst arbete läggs ner på att varje vinfält och planta hanteras på sitt unika vis. Mas Nicolas är ekologisk och det mesta på gården utförs manuellt inklusive skörden i september/oktober. Vinifikationen är alltid manuell och både vita vinet och rose´ direktpressas

Le Mas Nicolas drivs idag av sonsonen Nicolas Maury.
Genom att bli oberoende vinmakare vid 20 års ålder gör detta honom till den yngsta vinmakaren i Faugères. Nicolas Maury valde en professionell väg och fick toppbetyg i agronomi och förvaltning ” Vigne et Vin”. Därefter byggde han sin egen cave, gjorde sin första vinifiering 2014 och sin första buteljering i maj 2015. Tack vare hans noggrannhet och skicklighet har hans viner fått mycket internationell uppmärksamhet de senaste åren. 

Mas Nicolas ligger på ”Le Coudougno” som är inspirerad av ordet ”Codonyat” som på occitanska betyder ungefär kvittenmarmelad. För att bevara historian och odla biologisk mångfald har Nicolas beslutat att rehabilitera denna bortglömda frukt. Kvitten är en källa till mineraler, spårämnen och vitaminer. Frukten kombineras i matlagning med vilt, ankbröst, gelé eller perfekt som marmelad till ost. Och passar perfekt med Nicolas viner! Självklart bär vinerna namn som visar på släktskap med Le Coing- kvitten.

Intensiva och komplexa men med fräschhet är en generellt bra beskrivning