Domaine Rosier

Vingården startades i Champagne, men 1982 beslöt man att flytta sin verksamhet  till byn Villelongue d’Aude alldeles väster om Limoux. Man började dra upp gamla plantor och se till att nya ”moderna” druvor planterades ChardonnayCheninMauzac och Pinot. Druvorna växer på 450 m höjd och klimatet är hett och fuktigt men påverkas också av kallare vindar som gör att dom mognar två veckor senare än vid det direkta Medelhavet. Det första årgångsvinet gjordes 1983 (600 flaskor) och följande år man fick sin appellation Blanquette de Limoux. Det började så småningom bli trångt att tillverka vinet och man flyttade till Limoux 1985. Idag gör gården 650,000 flaskor av Blanquette och Crémant de Limoux i en modern och specialdesignad cave som vi får besöka före vinprovningen. Bubblande vin skapades av munkarna i Saint Hilaire 1531, ett kloster alldeles utanför Limoux. Upptäckten var en tillfällighet. Vinet som nyligen buteljerats och var noggrant korkad började bilda bubblor som om det var början till en ny jäsning …  och världens första mousserande vin hade fötts.

Arkivdokument daterade 1544 och 1585 intygar äktheten av Blanquett. Sieur d’Arques bad alltid om en Blanquette för att fira sina segrar och hertigen av Joyeuse och hans trupper, firade med Blanquette de Limoux efter att ha tagit staden Brugairolles. Det finns dokument från 1794 anger att Blanquette de Limoux är känd och uppskattad i hela Frankrike .

Historien berättar att  benediktinermunken Pierre Pérignon tillbringande några månader på St Hilaire i slutet av 1600-talet och fick lära sig att tillverka vin med bubblor. Han blev intresserad av vinproduktion och skrev bland annat ned instruktioner om druvval, teknik, blandningar  och att försluta flaskorna med kork och metallkorg. Dock var han inte den som uppfann det mousserande vinet.Men han tog tillverkning från Limoux till norra Frankrike där han lyckades göra det ännu mer modernt. Fransk vinlag är tydlig med att Champagne måste tillverkas på samma sätt som Blanquette- inte tvärtom .

Den ursprungliga ”Blanquette Method Ancestrale” är tillverkad av druvan Mauzac. Buteljering sker vid ”mars gamla måne”. 

”Traditionell metod Blanquette” tillåter en blandning av 90% Mauzac och 10% Chenin och Chardonnay. Vinet måste åldras 9 månader i caven. 

”Limoux Cremant” som fick sin AOC 1990, består av 70% Chardonnay, 20% Chenin och 10% Pinot Noir eller Mauzac, och måste åldras under 12 månader.