Domaine Saint Cels

Inbäddat i hjärtat av Languedoc, i appellationen Saint-Chinian, ligger denna gård. I den pyttelilla byn Castelbouze, här mellan himmel och kullar. Som dom flesta vingårdar här bygger den på en familjehistoria. Här finns försiktigt bevarade terroirs med all sin rikedom, kraft och fantasi för att skapa viner fulla av sol, kärlek och genuinitet. Det känns som om omvärldens brus och stress inte skulle kunna nå till denna plats. Stillheten är total. Här arbetar Marie och hennes man Etienne.

Som alla vinbönder arbetar dom hårt och tänjer på gränserna tillsammans, men med samma kärlek för sitt yrke.

Historian började för 70 år sedan, när den gamla vinhandeln i byn beslutat att investera i en egendom.Saint-Cels förvärvas och man börjar plantera, för regionen, ovanliga druvor. För 25 år sedan tog barnbarnet Etienne över. Han beslöt att förnya, fokusera på innovation och odling. Det agronomiska valet bygger på stimulering av växtbalans och jordens biologiska tillstånd, dess struktur, utveckla mikrobiellt liv och upprätthålla balanser. Gården omvandlas till ekologisk vinodling . 

Marie arbetar med marknadsföring och export av Saint Cels viner och det är oftast henne man möter i caven. Världen och möten är en oändlig källa till motivation, säger Marie. Själva mötte vi henne i Stockholm, på Operaterrassen, under vinmässan 2022. Och vi blev mycket förtjusta i de lättdruckna vinerna, en del lite mer komplexa än andra, men definitivt vin för den stora skaran.

Till St Cels kommer man för en vinprovning eller ibland också för en lättare lunch. Är man fler än 8 personer och vill testa vinerna tillsammans med lätt mat engageras Chambre d´hotes, La Souche, vägg i vägg. Vinerna testas då i oasen bakom caven, till ljudet av en porlande bäck