Mas Onésime

Certifierat enligt AB Biodynamiskt Har varit ekologiskt sedan 2013 och 2020 övergick certifikatet till Biodynamiskt

Skifferkullarna i Faugères erbjuder stora färgvariation. Här ser man okra, grått, orange, grönt i alla nyanser och floderna som blå strimmor.Under skiffern finns en av världens äldsta s.k underjordar. Denna består framförallt av sandsten som härstammar från eran Kenozoikum, för si så där 66 miljoner år sedan. På de branta kullarna är det inte bördigt utan vinrankornas rötter kämpar sig djupt ner i marken, ibland 40 meter, för att få näring och utveckla sina frukter. 

Landskapet här är unikt och Faugères är en av de minsta appellationerna här i Languedoc.  Mas Onésime ligger inbäddat i sluttningarna i La Liquière, en av de 7 små pittoreska byarna som utgör appellationen.

Vad som fick farfars farsfars far Adrien att under 1800-talet, försöka sig på att odla marken här vet ingen. 1920 tog Onésime över verksamheten och började göra vin i sin källare under familjens hus.

Dagens biodynamiska och fräscha viner görs i gårdens cave av sonsonsonen Olivier vinbonde och oenolog. Inte förrän 2011 började man att buteljera på fastigheten. En kulmen och en hyllning till tidigare generationer som alla har präglat dagens historia på sitt eget sätt.

”Mas Onésime återspeglar min önskan att skapa och dela detta genom mina viner, min kärlek till terroir och min passion för denna vackra region där jag föddes.” säger Olivier Villaneuva.

Detta är vin som är ” the voice from a new wine world” enligt John Vilja ( USA)

Olivier beskriver sina viner

L’Insoumis, finns i rött, rosé och vitt, perfekt kombination av friskhet av livlighet och delikatess.

Le Cinsault: Gourmetvin och vinifierad utan sulfiter.

Jour Fruit: Livligt vin för lättare rätter

Le Sillon Blanc: Ett härligt fruktigt vin för alla tillfällen när vitt krävs.

Le Sillon Rouge: Detta vin liknar min far: fast, envis och generös, en dyrbar cuvée.

Paradis Caché :  Med detta vinet måste man tänka utanför lådan.

Hej, jag heter Olivier Villeneuve, Vinbonde i appellation Faugères, i kommunen Cabrerol i byn La Liquiere, vingården är på cirka tjugo hektar. Odlad med ekologiskt jordbruk och biodynamiskt sedan årgången 2020. Vår vingård är terrasserad med äldre vinstockar på ca 80 år för de gamla Carignan och Grenache.   Vi gör de 3 typerna, rött, rosé och vitt vin. De röda och även rosé är gjorda på de röda druvorna Syrah, Mourvèdres, Cinsault och gammmal Carignan.  Rosé i huvudsak med Cinsault, Syrah och Grenache.   De vita med Marsanne, Roussanne och Chardonnay.  Skörden görs manuellt, druvorna sorteras på fälten och transporteras till caven i en liten kasette. Som jag redan har sagt har vingården ekologisk odling i biodynamiskt förfarande. Vår vision för framtiden är ökat know-how om kvalitet och även en bättre bredd på vår kundkrets 

Vinprovning Le Sillon Rouge