Vingården som förändrade vårt liv

Publicerad den

För tio år sedan köpte vi vårt lilla byhus, 60 kvm med takterrass och utsikt över vinfälten. Vårt vinintresse var stort och äkta. Jag hade några år tidigare beslutat att enbart dricka ”bra” viner. Under många år vi testat oss igenom det ”svenska sortimentet” och kände att vi hade ganska bra koll på vinerna via många kurser och provningar med vinkompisar. Flera gånger hade vi provat viner som någon köpt med sig hem efter en utlandsresa.  Det blev genast lite mer spännande och exotiskt. Vi provade nästan aldrig viner från Languedoc.

En kväll, första veckan i vårt franska hus, satt vi på takterassen. Några km bort såg vi siluetten av Vingården och vi beslöt åka dit nästa dag.

Vi tog oss över vinfälten och kom fram till en tom innergård. Insåg att det var lunchtid och då jobbar inga fransmän. Kanske inte fullt medvetna om denna heliga timme, ringde vi på och dörren öppnades av Florence. Kunde vi få prova hennes viner möjligtvis? Självklart, sa hon och svalde lunchen.

Vi visades in i den djupa vinkällare, Cave och passerade förbi de riktigt stora ektunnorna från svunna tider och in i dunklet fram till provningsborden.

Florence hällde upp rött vin i glasen. Vinet hette Gabrielle de Spinola efter en 1700- tals markisinna i vår by. Sägnen sa att hon var hård och bestämd och älskade vin. Hon ville bara ha det bästa. Gratis. Hon såg självklart till att vin från Chateau Coujan levererades till henne varje vecka. Vi smakade och det var då det hände. Livet förändrades! Bokstavligt talat..

För varje nytt vin Florence hällde upp blev vi mer och mer övertygade. Det fanns absolut ingen likhet mellan dessa viner och de Languedocviner vi testat under åren. Härligt komplexa fruktiga smaker av hög kvalitet. Några år senare hade vi startat vårt vinhus och företag, La Maison Hansby. Bara med kvalitetsviner från Langeudoc.

La Grande Flo, som hon kallas här, är sjätte generationen av vinbönder . Varje dag året runt hittar man henne bland fälten, i caven eller på kontoret iklädd jeans, t-shirt och gummistövlar.

Florence är uppvuxen på Chateau Coujan. Slottet är försvunnet sedan århundraden, men en av väggarna finns fortfarande kvar i köket. När man för några år sedan skulle bygga en ny parkering ramlade man över en romersk mosaik. Det visade sig vara golv i en 2000-årig villa. När man började gräva hittades gravplatser och spår efter antika vinodlingar. Att komma till Ch. Coujan idag är som att träda in i ett arkeologiskt museum där man känner historiens vingslag.

”Någon gång” säger Florence, dök det upp påfåglar på gården. Ingen vet när eller varför men ca 80 påfåglar vandrar runt bland vinstockarna och på innegården. Eller sitter på taken. En av dom är albino och helt vit i sin fjäderskrud.

Vingården är känd för sitt fräscha vita vin gjord av druvan Rolle, men också det mer fylliga fiskvinet Bois Joli Blanc. Likaså de härligt spänstiga och mer komplexa rödvinerna Gabrielle och Bois Joli Rouge. År när vädret varit perfekt görs I´ll de Coraille, en Mouvedre som växer på den steniga korallen där havet en gång låg. Ch Coujan var en av de första vingårdarna som börjat arbeta ekologiskt och har länge varit certifierade enligt Agriculture Biologique.