The underdog som tar världen med storm

Publicerad den

Faugéres är en av de mest lovande och spännande områdena i Languedoc.

Jordmånen är skiffer/schiste och marken inte speciellt bördig. Skiffer håller kvar solvärmen under nätterna och trots höjden över havet lyckas man därför odla fram fantastiska druvor,

Varje år under julihettan hålls vinmarknad i Faugéres. Som besökare får man ett glas i handen när man kommer och sedan vandrar man uppåt i de smala gränderna i byn. Dom är kantade med egenhändigt gjorda stånd där viner serveras i förhoppning att sälja sitt medhavda lager.

För några år sedan var vi här. Vi hade blivit rekommenderade en vingård som ställde ut på marknaden. Efter en del testande kom vi fram till att ”kanske inte ändå”. Vinet levde inte upp till våra förväntningar, så vi köpte en flaska (som man alltid gör) tackade för besöket, och fortsatte vandringen till byns topp. Smakade här och där, när vi tyckte det verkade intressant. 

På krönet hade Laurent slagit upp sitt parasoll och tagit fram det vingliga lilla tältbordet där han ställt upp tre av sina röda viner. Han såg lite ensam ut så vi stannade och sträckte fram våra glas. Vi smakade och tittade på varandra. Testade nästa vin- och nästa. Sedan var vi fast. 

Veckan efter besökte vi honom på hans gård Chateau des Peyregrande. Ett besök blev till många och våra svenska gäster älskade att träffa Laurent och brorsan och smaka på deras härliga, personliga viner. Som besökare hamnar man ofta mitt i dagens arbete. Och Laurent visar och berättar. I början på franska, något som oroade honom ordentligt och en dag ringde han upp mig och frågade om jag kunde rekommendera en engelskakurs. Inte kunde han stå och prata franska med sina svenska gäster- så oartigt. Han hade ju lärt sig engelska i skolan och nu var det dags att fräscha upp kunskaperna. Sagt och gjort och idag tar han emot på sin charmiga engelska. Man kan inte annat än att älska honom. Så ödmjuk och vänlig. 

Sällan har jag sett en person skina upp så om man säger att man gillar hans viner.

Och det är inte svårt! Vid något tillfälle besökte vi gården och in kliver, som det visade sig, en dansk vinexpert. Han hade fritidshus lite norrut och såg, varje år, till att köra de 4,5 timmarna för att köpa viner från gården. ”Det är bäst att passa på innan världen upptäcker dessa viner förklarade han. Då går priserna upp ordentligt”.

Nu har världen börjat upptäcka Chateau des Peyregrande viner och varje år prisas dom med många guldmedaljer vid olika mässor. Men priserna ligger fast ännu ett tag, för som Laurent säger, ”det är viktigt att mina riktiga kunder kan köpa dom. Vi kanske höjer nästa år,” säger han och ler.

Målet är att hitta en bra balans mellan det subtila och kraftfulla. Detta har man lyckats perfekt med. Annorlunda och fräscha vita och rosé samt fylliga röda viner med stor kropp kännetecknar gården.

Gå vidare till viner