Den fula ankungen

Publicerad den

Vingården är ganska ovanlig för Languedoc, eftersom man odlar nästan uteslutande typiska Bordeauxdruvor.  

Felix tog med sig Cabernet Sauvignon till Languedoc, men det var inte förrän 1972 som sonen Guy planterade ut den i större skala tillsammans med Merlot, följt av Ugni Blanc, av alla druvsorter. Ugni Blanc är relativt vanlig i Frankrike men då vid tillverkning av Cognac och Armagnac. 

Både far och son blev utskrattade av vänner och grannar. Guy berättade att varje dag fick han gliringar om valet av druvor och kommentarer som ”dom kommer aldrig att klara sig i den här delen av landet” eller ”varför ödslar du pengar på detta?” Ingen trodde på honom. Men i rätta händer var Guy övertygad att det skulle gå och fyra år senare visade det sig att valet inte varit så fel. 1976 blev ett mycket bra år. Och grannarnas skrockande avtog snabbt!

Som vanlig här, så går gårdar i arv och 1989, tog sonen Marc doktorsexamen i Oenologi-Ampelografi, efter 5 års vinstudier på Bordeaux.

Marc tog över 1990 och planterade ännu mer Bordeauxvarianter, men nu också typiska Languedocdruvor. Här finns t o m ett litet vinfält med Aramon, framförallt av historiska skäl.

Några år senare fick rödvinet Les Graviêrs du Taurou högre betyg än Chateau Petrus vid en blindprovning i London. ”A success ” skrev Robert Parker i sin bedömning. ”Och oerhört prisvärt.”

Detta följdes av fler liknande framgångar och många vinälskare har vallfärdat till den här lilla vingården för att få träffa Marc och testa hans viner. Det finns vinrecensenter som kommer till Languedoc enbart för att testa det vita Le Renard.

Marc Benin är en blyg och ganska anspråkslös person. Han är stolt över sina viner och älskar att få besök i sin enkla provningslokal. Inget är tillrättalagt eller ändrat i lokalen sedan 1990. Marc lägger all tonvikt vid vintillverkningen och arbetet på fälten där grunden läggs. Gården är ekologisk sedan 2008.

När man provar viner på hos Marc och sonen Axel står man bland vinkartonger och cuveér. Guldmedaljer och utmärkelser hänger på väggarna och på bordet ligger en pärm med tidningsurklipp från vinprovningar runt om i världen.

För ett tag sedan öppnade Marc en Imperiale (6 liter) Les Graviêrs du Taurou 2007 och bjöd på. Vi grillade i trädgården, himlen var helt stjärnklar och det var 28 grader mitt i natten. Kan det bli bättre?

Gå vidare till viner