Ett nytt år med nya spännande möjligheter

Publicerad den

Året har börjat svalt i hela Europa och Frankrike är inget undantag. Snö och storm i stora delar av landet, dock inte i Languedoc. Den här delen av landet brukar normalt vara snöfri, men det kan bli kyligt på nätterna och unga citrusträd får täckas över vilket innebär att det står små vita ”moln” inne i många trädgårdar. Så här års bär citrusträden frukt och jag skulle gissa på att denna vinter kan betecknas som ett citrusår. Jag har nog aldrig sett så mycket clementiner eller grapefrukt på träden och grytan är i full gång. Här gäller det att göra marmelader, saft och naturligtvis äta så många färska man orkar. Jag har också börjat inkludera det i den ” vanliga ”matlagningen vilket varit en succe

Lika bra år var det inte för oliver- någon gång på vårkanten 2020 kom en kall vind som tog med sig alla blommor i södra Europa och resultatet blev att skörden i Sydeuropa i november blev en av de sämsta på mycket länge. Även här fick Frankrike ta del av det hela tyvärr. Det är ju tur att olivolja håller ett tag, för vi har fått köpa på oss en del olika goda olivoljor och hoppas skörden 2021 blir större. Kvalitén är det inte fel på som tur är.

En sak är säkert, det är osäkert att vara bonde. 

Hörde av en bekants bekant, som fått möjligheten att jobba på en vingård under hösten, att vinbonde skulle han ALDRIG bli. Så mycket jobb, så osäkert, så många snabba beslut och så slitsamt. Att servera vin på restaurang är betydligt lugnare enligt honom.

Vi har fått möjligheten att samarbeta med tre nya vingårdar och kommer att presentera dom i turordning. Gårdar med olika infallsvinklar, spännande druvor och mycket engagerade vinbönder.

Förresten du vet väl skillnaden på vinproducent och vinbonde här i vår region?

En vinproducent odlar inget själv utan köper in vin från olika distrikt (det kör många tankbilar åt alla håll i Frankrike) och tillverkar och buteljerar det i sin Cave.

En vinbonde gör allt jobbet själv. Sätter plantorna, jobbar på fälten 365 dagar/ år, skördar, tillverkar vin, lagrar och buteljerar och till slut säljer det- innan man börjar om igen. Det är en livsstil som ofta går i arv. Här i Languedoc är man väldigt noga med skillnaden.

En av vinbönderna äger och driver Chateau Bousquette i vår grannby, en riktigt gammal gård som går tillbaka till franska revolutionen. Mer om denna pärla nästa vecka.