Mas Onésime återspeglar min önskan att skapa och dela detta genom mina viner

Publicerad den

Vad som fick farfars farfar Adrien att under 1800-talet, försöka sig på att odla här vet ingen.Tiderna var svåra och marken han hade valt gjorde ingen bonde lycklig.

Det är bedårande vackert, vid horisonten förenas kullarna, himlen och Medelhavet. Skönheten i det vilda landskapen och dofterna av örter och kryddor sublimerar detta paradis. Kanske var det detta Adrien såg.

Nästan hundra år senare,1920 beslöt Onésime, Oliviers farfar, att förädla marken och vinet. 1939 lämnade Onésime sitt land och vingården anförtroddes familjens kvinnor. Idéerna växte och kvinnorna beslöt att inte bara sälja gemensamt , utan också att utveckla och vinifiera vinet genom att slå samman de tekniska medlen som fanns i byn.

Emmanuel, Oliviers far, bosatte sig på gården och började erbjuda sina tjänster som plogman till sina grannars vinmakare, först med en häst och sedan med en traktor. Han gillar fortfarande att säga att han var den första som hade en traktor i byn. 

Han utvidgade snabbt  vingården och kallade den till Mas Onesime. 1995 blev han borgmästare i Cabrerolles och delade sin tid mellan vingårdarna och sin hängivenhet till sin kommuns liv .

Olivier, följde 1999 i sin fars fotspår och efter oenologiska studier, 6 månaders praktik på Château de la Nerthe i Châteauneuf-du-Pape och eskapader runt om i världen (Chile, Sydafrika, Asien) återvände han hem till dalen. Han funderade på sin egen karriär och resandet och erfarenheterna fick honom att upptäcka nya vinhorisonter och nya värden. Att leva med naturen blev en självklarhet, ekologisk odling blev ett honnörsord. 

Till en början med erbjöd han också sina tjänster med beskärningsarbete och manuell plockning.  Han var ivrig att lära mer och jobbade för stora vinmakare som Bernard Magrez och Michel Rolland. Oliviers egen vingård utvecklades i takt med detta och idag finns ett sammansvetsat team av kvalificerade kollegor runt honom.

Från 2020 är alla viner certifierade som Biodynamiska och medaljer och vitsord bara rasar in.

Det är en mycket nöjd Olivier vi möter när vi besökte honom förra veckan. 

En ny cave med isolering och temperaturkontroll håller på att byggas. Alla viner är flyttade från traktens lagerlokal till hans egen cave. Så att han bättre kan kontrollera miljön.  

Senaste månaden har han fått 2 nya guldmedaljer och flera hyllningar i vinmagasin. Han jobbar hårt och kämpar fortfarande varje dag , men känner sig glad och säger spontant till oss, ”Mas Onésime återspeglar min önskan att skapa och dela detta genom mina viner, min kärlek till terroir och min passion för denna vackra region där jag föddes.”

Lägg namnet ”Mas Onesime” på minnet!