Fina franska sardiner från Madame Poissonnière

Publicerad den

Recepten och idéerna strömmar in från vår vän Anna. Tillsammans med sin man Anders driver hon ett fint chambre d´hotes, Domaine de Brousson, upp ” i bergen”. Miljön och den underbara maten drar till sig gäster från hela världen! Att tillaga franska sardiner på traditionellt svenskt sätt och servera tillsammans med mos, brynt smör, pressgurka och rårörda lingon, är ett strå vassare än med den svenska strömmingen.

Här är rätten lite mer fransk och med de råvaror som man hittar här nere i Sydfrankrike. Men även i Sverige. På så sätt får man en fransk touch på fiskrätten.


Dagen före rensas och marineras sardinerna i en blandning av ägg, grädde och dijonsenap, både med den traditionella och grovkorniga och salt och peppar.

Efter marinering läggs färsk dragon, från min och Françoise örtagård, och även lite hackad persilja,  mellan sardinerna. Vänd sardinerna i en blandning av ströbröd och rågmjöl, som sig bör. Stek försiktigt i smör.
Serverade gott stompat mos, brynt smör, cornichoner och lättgrillad citronhalva till. 

VINTIPS.

Ett vin som passar till sardiner är Bois Joli Blanc från Chateau Coujan. Detta GULD medaljvin är perfekt. Behaglig syra med inslag av persika, ananas och med toner av vanilj i slutet. Smaken förstärks med en aning ek vilket ger en trevlig nötighet och en kropp till vinet.

Vill du satsa på ett bra vin för en liten mindre penning rekommenderar vi Marius Blanc från Domaine de la Dourbie.

Läs mer om vinerna genom att klicka på länken