Master of Wine som tar sig an den stora uppgiften att faktiskt odla vin

Publicerad den

La Tasque är en av de minsta vingårdarna i Languedoc, enbart 3.5 hektar.

Det betyder att vinbönderna Juliet och Simon gör nästa allt själva. Det är bara till skörden som vänner och bekanta kallas in. Gården är ekologisk, men Juliet erkänner att dom använder en traktor för lite tyngre arbeten. Annars görs allt manuellt, från ansning och rensning till skörd och vintillverkning.

Vingården köptes 2011, efter noggrann research och mycket tankeverksamhet från framförallt Juliets sida. Det blev ett underbart Syrahfält i en liten dal nära byn Mailhac, i Minervois.  Området tillhör ett av de nya trendiga vinområdena där priserna på viner har skjutit i höjden de senaste åren. Som tur är, har båda en realistisk syn på vinpriser och lyckas hålla en nivå som är bra. Trots att manuell arbete kostar tre gånger så mycket som maskinellt.

Juliet, som är en av 417 Masters of Wine i världen ( ! ) var tydlig med vad hon ville ha, för att kunna skapa de viner som har rört sig i huvudet sedan 2004 …. eller långt före det. 25 års erfarenhet av vinvärlden i form av provningar, utbildningar och föreläsningar. Men också som domare vid internationella tävlingar. Läser man om hennes specialitet på sidan om ” The Institute of Master of Wine” hittar man. ” Diseases of the vine and their control, Harvesting of grapes, Organic viticulture, Processing of grapes, Fermentation, Maturation and blending, Elevage / maturation, Food and wine pairing, Wine tourism”. Slå det!

”Nu gäller det  bara att förverkliga det som finns här inne,” skrattar Juliet och pekar på huvudet. De senaste åren har varit en berg-och dalbana. Varje dag lär hon sig något nytt. Det har varit utmaningar i form av frost, översvämningar och stekhet värme. Hon vet att teoretisk kunskap inte är det samma som att skapa vinet i verkligheten. Men hon har goda läromästare i konsten. Grannarna hjälper gärna till när det behövs. Men själva oenologiarbetet vill hon gärna klara själv. Hon berättar att hon kan stå i timmar och dagar och bara dofta på juicer och viner för att få en perfekt blandning i flaskan. Perfekt gehör hjälper till, men kan ibland vara påfrestande säger Juliet.

Simon presenterar sig som traktorföraren, lite av en underdrift konstaterar vi. På den lilla fritid han har arbetar han med sina vintagebilar, framförallt älsklingsmodellen Lancia. Dottern håller på att ta körkort och mycket tid går åt till att bara köra bil just nu.

Man har redan börjat plocka in medaljer för sina viner vilket är häpnadsväckande med tanke på den korta tid dom har hållit på. Fokus ligger på fruktiga rödviner, modernt gjorda och med sammetslena tanniner. Men här görs också en smakrik rosé på Grenache, relativt ovanligt.

2020 satsade Juliet på bla. grekiska druvan Assyrtiko, som klarar värmen bra. Den kommer att skördas 2023 och bli gårdens första vita vin.

Det känns så spännande att ha lärt känna Juliet och Simon och få följa deras dröm här i  Languedoc.  Under september början skörden och vi blir inbjudna till skördestarten som börjar med intensiv plockning från kl 04.00 till ca 12.00. Därefter en stor lunch med familj och vänner.

Och vinerna är ljuvliga redan- vad månde bliva!