Grillad tonfisk med sötpotatispuré och balsamvinägersås

Publicerad den

I Sydfrankrike hör tonfisk till en av de vanligaste fiskarna. Under hösten är den ofta Rouge och mycket kraftig i sin struktur, men när vintern och våren kommer byts fisken ut mot den som fransmännen benämner Blanc. Lättare i konsistensen och i mitt tycke en mer neutral smak. Tonfisk ska ätas ”rose” dvs inte genomstekt

Ingredienser 4 personer

4 skivor tonfisk

2 msk olivolja

2 msk citron, pressade saften

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Blanda olivolja, citron och kyddor till marinaden och pensla blandningen på fisken, låt vila i 1 timme.  Under tiden gör du pure och sås.

Sötpotatispure

2-3 stora sötpotatisar

1-2 potatisar

1- 2 msk smör

  • Skala och dela potatisarna i småbitar och koka i saltat vatten.
  • När dom är mjuka, häll av vattnet och stompa till mos. När moset fortfarande är varmt så lägg i smöret så det smälter. Ställ åt sidan och håll varm.

Balsamvinägersås

1 st schalottenlökar

0,5 krm svartpeppar

2 dl vatten

0,5 dl fond

0,5 dl balsamvinäger

2 msk soja 

1 msk  smör

1,5 msk socker

1 msk maizena

  • Skala och finhacka löken. Låt löken fräsa i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt. 
  • Häll på vattnet och fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock i ca 10 min. Vispa i maizenaredningen och låt koka i 1 min. 
  • Rör i resterande matfett.

Gör så här

  • Sätt ugnen på 100 C
  • Torka av tonfisken och lägg in tonfisken i ugnen ca 5 minuter. Bara för att få kärnan varm.
  • Vispa sötpotatismoset och värm det på spisen om det behövs
  • Värm på såsen 
  • Se till att grillpannan eller grillen är het.  Ta ut tonfisken från ugnen och grilla mellan 30 sekunder och 1 minut på varje sida beroende på hur varm grillen är. Kärnan ska vara rosa annars blir fisken torr.

Lägg upp purén och häll såsen runt om. Placera fisken på purén och dekorera med en kvist basilika. Jag serverade med broccoli.

VINTIPS

Vin som passar till tonfisk . Testa gärna L´Hermitage från St Martin Des Champs, slottet utanför vår by.Doftar en blandning av aromer, läder, ek, nypon och lakrits med en mjuk och fruktig behaglig syrlighet.

Eller varför inte möta den mustiga såsen och dricka Le Coing Secret från Mas Nicolas, min nya favoritgård. Rikt och komplext med uttalade dofter av körsbär och björnbär  
Här finns trevliga tanniner och en stor fruktig smak tillsammans med smaker från garriguen.

Läs mer om vinerna genom att klicka på länkarna.